Ostkluster på väg att etableras i Gästrikland

Det spirar verkligen av företagsamhet i Bergby och Hamrångebygden, strax norr om Gävle. Ett stort antal lokala matproducenter förädlar sina produkter i Bergbys produktionskök och säljer dem sedan bland annat i den intilliggande delikatessaffären. Där hittar man ofta äkta Hälsingeostkaka tillverkad av Maria och Lennart Sjöberg från HäckleGård. Intresset för ostkakan har bara vuxit och efter att paret Sjöberg i vintras deltog i ostfestivalen i Stockholm trillade det in beställningar även från kunder i Stockholm dit man nu regelbundet levererar sin ostkaka.

-De vill gärna ha oss på plats ibland så nu och då åker vi ner och "demar" och bjuder på provsmakningar, berättar Lennart Sjöberg entusiastiskt.

Lennart och Maria Sjöberg

Nya osttillverkare

All positiv feedback och den ökade efterfrågan har gett mersmak. Viljan att kunna tillverka och erbjuda även annan slags ost har gjort att man nu tänker förverkliga planerna på hårdosttillverkning:

-Vi har kontaktat Eldrimner som snart kommer att hålla i en ystningskurs här i Bergby och vi är många intresserade som kommer att delta i den, berättar Lennart Sjöberg och fortsätter:

-Vi från HäckleGård kommer att tillverka hårdost på komjölk och så har vi Ingela Rossander och Fredrik Rådström från Hamrånge Får & Lantbruk som kommer att tillverka fetaost.

Fler killingar, mer getost

Catharina Eklund och Mats Wigren från Hådellsgården, specialiserade på getter, har tillverkat getost men har under en tid behövt köpa in mjölken för ostproduktionen.

-Det blir det ändring på nu, vi ska se till att få många killingar så att vi kan dra igång getosttillverkningen på allvar till sommaren, berättar Catharina.

Och Lennart Sjöberg funderar och planerar:

-Just nu håller vi på och undersöker var vi bäst kan lagra ostarna.

Det går alltså att se fram emot lokalproducerade ostar av alla de slag från Hamrångebygden framöver!

Nina Nurmesniemi

30 augusti 2016 14:48