Nästet i Gävle överrumplade av utmärkelsen i White guide

I årets White guide, där Sveriges bästa restauranger och caféer listas, finns fem med från Gästrikland och fyra från Hälsingland. Restaurangerna och caféerna bedöms och placeras i fem olika kategorier, från "Också ett bra ställe" till "Internationell mästarklass". Länets bästa restauranger når upp till den andra kategorin "God klass" och det handlar då om Växbo Krog i Hälsingland, Högbo Brukshotell i Sandviken och Gävle-restaurangerna Matildas, Söders Källa och Vinkrogen.

Nästets koncept: vanlig mat för vanligt folk

I kategorin "Också ett bra ställe" finns Järvsö Crêperie, Järvsö gårdsbageri-Lillbabs Caffär, Lilla K's Trädgårdskök i Bollnäs och nykomlingen Nästet i Gävle, en restaurang som startades hösten 2014 och vars ägare heter Tommy Holmberg och Robert Roos.

-Vi är verkligen helt överrumplade för vi är ingen fine-dining restaurang och syftar inte till att bli det heller. Vi är såklart jätteglada och tacksamma för utmärkelsen ändå och tycker att det är en kul grej men vi kör vårt eget koncept. Vi lagar maten från grunden, håller hög nivå på vanlig mat för vanligt folk och vill skapa en rolig, social och trevlig upplevelse för gästerna.

Startade berömda restaurangen Esperanto i Stockholm

Robert lärde sig grunderna på Högbo Brukshotell men sedan lockade storstan Stockholm där han var med från första början och startade Michelin-restaurangen Esperanto tillsammans med Sayan Isaksson, också från Gävle. Esperanto, som för övrigt fick utmärkelsen Årets Bästa Restaurang i årets White guide. 

-Jag lärde mig massor under Esperanto-åren och att ha den erfarenheten med mig i bagaget är såklart bra men det var också väldigt slitigt med långa pass och hårt jobb sex dagar i veckan. När sedan kärleken fanns i Gävle blev det flytt tillbaka till stan, berättar Robert.

Gävleborna numera öppna för ny, rolig mat

Under några år höll han sig sedan borta från restaurangbranschen då han upplevde att Gävleborna inte var mottagliga för den sortens mat han ville göra.

-Fine-dining funkar inte i Gävle men däremot har jag märkt att något börjat hända de senaste åren sedan vi öppnade Nästet. Folk är mer öppna nuförtiden, det är inte bara fläskfilé och bearnaisesås längre utan man intresserar sig för rolig, ny, social mat. Det är kul!

Hur tänker du kring lokalproducerade råvaror?

-I och med att vi har mycket asiatiskt på menyn är det inte lokala råvaror jag har i första hand. Jag handlar det som jag tycker är bäst men visst samarbetar jag med vissa lokala producenter som t.ex. Ockelbo Sallat och Reco Meat och jag vill utöka det samarbetet.

Nina Nurmesniemi

7 mars 2017 15:05