Närproducerat på matskolan

Under sommaren arrangerade Naturhjältarnas 4H-klubb i Järbo en mycket populär matskola i Sandvikens kommun som lockade många barn. Barnen fick under en veckas tid lära sig laga hälsosamma och goda luncher och mellanmål från grunden baserade på naturliga, närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Allt från bröd, gröt, smoothies och linser till fisk och kött med grönsaker av alla de slag stod på menyn. Man tog ut svängarna med smaker från såväl den traditionella husmanskosten som från världens kök. 

Besök på lokal kvarn

Under en av dagarna ordnades en utflykt till Kungsgårdens lokala mjölkvarn där barnen fick lära sig om säd, mjöl och bröd. Lunchen bestod av kolbullar. Den sista dagen bjöds föräldrarna på pannkakstårta och en buffé av nyttigare bakverk, allt tillagat av barnen själva precis såsom varje dag.

Målet med Matskolorna är att ge barn och ungdomar kunskap om bra mat och motion på ett kul, lärorikt och praktiskt sätt.  Förhoppningen är att det är så inspirerande att barnen får lite nya idéer som de fortsätter med hemma.

Syftet med 4H:s Matskolor är att barnen:

● Lär känna produkter från det svenska lantbruket

● Får verktyg för att göra en varierad kost med bra mat till ett naturligt val

● Har kul med mat och motion

● Får testa närproducerad mat

I Gävleborg är det enbart Naturhjältarnas 4 H-klubb som ordnat matskola och en ny omgång är redan under planering, det berättar ordförande Petra Smyth.

Nina Nurmesniemi

 

 

16 augusti 2016 13:25