När viljan att göra mat med sina egna händer pockar på

Ibland finns behovet där, att få vara kreativ, att få lära sig någonting nytt, att arbeta med sina egna händer, att själv göra t.ex. bröd, korv, öl eller ost. MatVärden arrangerar en hel del inspirationsdagar av det här slaget och den senaste i ordningen var en kursdag i fermentering av korv, d.v.s. att tillverka mjölksyrad salami.

Marie: födelsedagspresenten uppskattades!

Marie Envall från Tallåsen var en av deltagarna. Hon fick det hela som en födelsedagspresent av sin dotter och är mycket glad över det:

-Bara att få komma till den här miljön och få prova charkvagnen var fantastiskt! Jag har tidigare gjort färskkorv men det här med att fermentera korv var nytt och spännande och det var faktiskt inte alls så krångligt som jag trodde. Det var ett riktigt klangrecept för det var nog den godaste salamikorven både jag och min dotter någonsin ätit och även kollegorna på jobbet uppskattade den!

Kul att diskutera lokalproducerat

-Jag tyckte också om den matdialog vi hade; det var kul att träffa andra likasinnade som också brinner för det lokala. Hans Erik Holmkvist, kursledaren, förde matdialogen på ett mycket bra sätt och kunde vidareutveckla våra diskussioner. Jag känner mig stärkt i argumenteringen för lokal mat och om skillnaden mellan storindustrins kött- och charkproduktion och den mindre och lokala.

-Det gäller nu att prova sig fram i korvtillverkningen och jag uppskattar också de tips på litteratur jag fick, det är värdefullt när man inte längre har en kursledare vid sin sida. Jag hoppas att fler hoppar på liknande kurser!

Eventuellt blir det en till charkkurs i vår men spikat är redan en kursdag i ystning av ost 16 januari (info om dagen) i Järvsö och senare under våren en brödbakningskurs.

Nina Nurmesniemi

8 december 2015 15:00