Mycket mer lokalproducerad mat på tallrikarna!

MatVärden har jobbat konsekvent och långsiktigt för att få in mer lokalproducerad mat på tallrikarna inom vården, äldreomsorgen och inte minst förskolan och skolan. Det har handlat om att informera om hur den offentliga upphandlingen går till, att förenkla processerna så mycket som möjligt för företagarna och inte minst att stötta och hjälpa till för att få så många lokala livsmedelsproducenter som möjligt att våga ge anbud. När nu upphandlingsprocessen är över för den här omgången och man avgjort vilka som godkänts som leverantörer till kommunerna för de kommande fyra åren är resultatet, ur lokalmatsperspektiv, glädjande!

6 lokala potatis- och grönsaksproducenter får leverera till de offentliga köken!

Förlängda avtal med befintliga leverantörer och många nya

Förutom att nästan alla lokala företag som tidigare levererat till det offentliga nu fått ett nytt treårskontrakt, så har även sju helt nya lokala livsmedelsföretag tillkommit.

Det handlar om tre nya potatisodlare, en syltproducent, en charktillverkare, ett lokalt mejeri och en lokal ostkaketillverkare. Alla de här kommer att leverera till en eller flera kommuner.

MatVärdens Sven-Ulrich “Dulle” Ohlsson, som jobbat mycket med den offentliga upphandlingen och de lokala producenterna, är mycket nöjd:

-Det känns mycket positivt och är definitivt ytterligare ett steg framåt! Det kommer nu att bli ännu mer lokalodlad potatis, mejeriprodukter och charkprodukter på tallrikarna och så kommer man att kunna festa till det lite med riktig Hälsingeostkaka… Jag är glad över att kommunerna ser vikten av lokalproducerad mat. Det innebär ju att man har bättre koll på vad som serveras i de offentliga köken och förutom arbetstillfällen blir det långsiktigt mer hållbart.

Lokalproducerad korv

Delsbo charkuteri är en av de nytillkomna leverantörerna och Sven-Erik Camel är glad:

-Det här är verkligen jätteroligt! Vi får se vilka volymer vi kommer att komma upp i men klart är att det är många som kommer att få smaka på våra olika sorters korvar, allt från falukorv till chorizo, tillverkade här och med så få tillsatser det bara går.

Förnyat kontrakt jätteviktigt

Kinsta Hönsgård hör till de företag som fått förnyat kontrakt och Susanne Mårtensson är nöjd:

-Det är roligt att vi får förnyat förtroende, uppenbarligen har vi skött oss bra och levererat fina ägg! Som liten producent är alla kunder jätteviktiga och välkomna. Vi har också haft många studiebesök från Bollnäs och Söderhamns kommuner där både de som lagar maten och tjänstemän och politiker nu vet varifrån äggen kommer och hur våra djur har de. Alla som vill får gärna besöka oss!

Susanne Mårtensson från Kinsta Ägg

Glada tillrop i de sociala medierna

Även i de sociala medierna finns det många glada företagare som får hejarop från omgivningen. En av alla de som fått kontrakt är Johanna Hildingsson på Forsa Gårdsmejeri:

Ostkakans dag idag : ) Firar med att jag äntligen kan berätta för er att Forsa Gårdsmejeri tidigare i år lämnat anbud enligt lagen om offentlig upphandling. I fredags blev det klart och vi fick avtal med Hudiksvall, Nordanstig & Söderhamns kommuner om att leverera ostkaka dit i flera år framåt! Tackar MatVärden & Dulle för stöd och hjälp i processen!

Den lokaltillverkade ostkakan får äntligen ta plats på sjukhus, inom äldrevården och skolor.

Alla företag som fått kontrakt, och därmed har ytterligare ett ben att stå på i sin affärsverksamhet, ser du nedan:

Mejeriprodukter

Mickelssons Partiaffär (Dellenmejeriet)   NY

Forsa Gårdsmejeri  NY

Grönsaker o potatis

Gävle Partiaffär  Förnyat kontrakt

Lindström konsult, Järvsö   Förnyat kontrakt

Mickelsson Partihandel, Hudiksvall Förnyat kontrakt

Hanebo Ekologiska, Holmsveden  NY

Arbrå potatis  NY

Jon Björs potatis, Järvsö  NY

Kolonialvaror

Mickelsson Partihandel, Hudiksvall Förnyat kontrakt

Lotta-boden i Los  NY

Kött och Chark                                          

Siljans chark  Förnyat kontrakt

Hälsinge Lokalproducenter, Söderhamn Förnyat kontrakt

Lg Bergelin, Järvsö  Förnyat kontrakt

Tillmans Chark, Bollnäs   Förnyat kontrakt

Reco Meat, Valbo  Förnyat kontrakt

Delsbo Charkuteri   NY

Ägg

Gävle Partiaffär   Förnyat kontrakt

Kinsta Hönsgård, Söderala  Förnyat kontrakt

Mickelsson Partiaffär  Förnyat kontrakt

Nina Nurmesniemi

 

 

22 november 2017 13:16