MatVärdens vinnare 2019

MatVärdens styrelse vill sätta ljuset på de företagare som de tycker har utmärkt sig litet extra det sista året.
I år på Guldtjädergalan, som arrangeras i samarbete med Gefle Dagblad, delade föreningens ordförande Karin Ånöstam ut tre diplom.

Årets MatVärd - Monica Björklund, Jarsemål, Järvsö
Utmärkelsen tilldelas den som är en föredömligt sätt höjer värdet på lokalt producerad mat och dryck. En förebild för andra.

"Monica är en riktigt uthållig entreprenör som i det tysta under väldigt många år producerat, förädlat och lagat mat till både nära och långväga gäster. Monica jobbar förtjänstfullt med lokala, ofta egna råvaror och lagar all mat från grunden. Hon är en sann Matambassadör som med stolthet kan titulera sig som årets MatVärd."

Övriga nominerade var:
- Jennie Johansson och Malin Pettersson, Reko-ring Gävle
- Peter Brolin, Peter Brolin Gastronomiska AB, Delsbo

Årets producent - Isabell Enkvist  & Jon Görgård, Göras Lantbruk, Järvsö
Tilldelas den som på något sätt utmärkt sig med sin produkt/produktion och som är en ambassadör för hållbar mat och lokal utveckling

"De går mot strömmen och satsar på mjölkor. Jon Görgård driver, som 13:onde generation i rakt nedstigande led, tillsammans med sin sambo Isabelle Enkvist en av Järvsös äldsta lantbruk med anor ända från 1600-talet och producerar både mjölk och kött. De banar ny väg för att tillgodose marknaden med färsk gårdsmjölk genom sin mjölkautomat på ICA Järvsö under eget varumärke, Järvsö Gårdsmjölk."

Övriga nominerade var:
- Elin och Daniel Bernhardsson, Bernhardssons gårdskött, Årsunda
- Johan Åberg, Åberg Salsa, Gävle

Årets svinn- och skogsråvaruförädlare- Lina Lundmark, Janssons bröd, Ljusdal
Tilldelas den som produktutvecklar från råvaror/resureser som annars skulle gå till spillo, eller från skogens skafferi.

"Lina är en innovativ bagare som använder restprodukter från öl och sprittillverkning samt kaffesump i sina produkter. Intresset för bageriverksamhet har hon fått från sin farfar och med ett otroligt engagemang och intresse  utvecklar hon nya produkter  av det som vi annars skulle kasta."

Övriga nominerade:
- Lotta och Roger Persson, Lotta-Boden, Loos
- Martin Söderkvist, Martins Gårdsmejeri, Tallåsen

 

8 november 2019 11:01