MatVärdens nya medarbetare Caroline ska jobba med export

För ett tag sedan ansökte Föreningen MatVärden om projektmedel för att kunna jobba mer fördjupat inom exportområdet. Målet är att tillsammans med företag från Hälsingland kunna exportera livsmedel till Milano i Italien. När nu Jordbruksverket och Leader Hälsingebygden godkänt ansökan och beviljat medel för projektet, som för övrigt kallas Företagssamverkan för export till Italien, blev följande steg att rekrytera en projektledare med passande kompetens och driv. För det är just driv som behövs för att uppnå målsättningen; Hälsingeföretagares kvalitetsprodukter ska erövra den plats de förtjänar bland andra delikatesser i Italien.

Kan t.ex. granskottssirap nå framgångar i Italien?

Vill visa Italienarna vad de saknar

Caroline Schmidt är den nya projektledaren som är helt övertygad om att detta är möjligt:

- I Sverige har vi världens renaste livsmedelsindustri. Hälsingland har dessutom ren luft, brusande älvar, kristallklara sjöar och skogar som erbjuder vilt och bär. Vi har ett entreprenörskap som grundas i tillit, kvalitet, säkerhet och service. I min värld finns matens högborg i just Italien - vilken utmaning att visa just dem att mat och dryck från Hälsingland är vad Italien saknar!!

Unika råvaror finns i Hälsingland

En modell för samverkan ska arbetas fram

Caroline har tidigare i sitt yrkesliv jobbat bland annat över 10 år med projektet IT Rådgivarna i Gävleborg och Dalarna som stöttade små och medelstora företag att kostnadsfritt bli mer digitaliserade. I arbetet ingick samarbete med samtliga ”Företagens Vänner” – d.v.s näringslivskontor, Länsstyrelsen, Region Gävleborg, m.m. Den här erfarenheten, att ha jobbat projektinriktat med just små och medelstora företag likväl som med myndigheter av olika slag, är säkerligen något som kommer väl till pass i det här nya jobbet. Ett jobb som handlar mycket om att bygga kunskap om och utveckla en modell för hur företag och lokala/nationella stödstrukturer för företagande ska samverka för att kunna arbeta med export av mindre livsmedelsproducenters produkter.

Förädlad fisk i fina förpackningar kan erövra den italienska marknaden

Fler företag och nya jobb 

-Den största potentialen för en ökad livsmedelsexport finns bland förädlade livsmedel. Om ett ökat antal företag i vår region tar steget fullt ut och börjar exportera kommer detta att leda till näringslivsutveckling och en tillväxt med fler företag och arbetstillfällen på landsbygden som resultat, menar Caroline och fortsätter:

- Totalt kommer ett 10-tal företag att följa med till Italien. Det finns dock utrymme för flera företag att delta i den kompetensutveckling MatVärden kommer att erbjuda på hemmaplan. Jag uppmanar alla som är intresserade att höra av sig till mig!

Vår Karl-Johan har redan erövrat italienska hjärtan så nog finns alla möjligheter för andra produkter att "slå" i Milano!

Vi önskar Caroline Schmidt välkommen till MatVärden och lycka till med jobbet!

Nina Nurmesniemi

 

Kontaktvägar till projektledaren Caroline Schmidt:

hudikcaroline@gmail.com

070-232 09 64

 

 

24 april 2018 11:53