MatVärdens matkoncept för events och konferenser gynnar länets producenter

I februari hade Reglab sin årskonferens i Gävle. 350 personer från hela Sverige som arbetar med utvecklingsfrågor var på plats för att diskutera framtidsfrågor och trendspana utifrån frågeställningen Vart är vi på väg? De svenska regionerna är mitt i en stor samhällsförändring där man ser att det finns ett behov av att spana framåt och se vad som väntar runt hörnet. Deltagarna funderade över hur de kan påverka just sin regions framtid. Hur ser då framtidens måltidsupplevelse ut?

Hav, gård och skog -vår smakpalett

För deltagarna väntade en överraskande buffémiddag på Gasklockorna. Den genomsyrades av influenser från både Japan och Syrien. Matregissören från Högbo, kocken Stefan Johansson, Made in Högbo, skapade rätterna av råvaror från Högbo Bruk och med utvalda produkter från länets producenter. Själva grundidén till middagen skapades efter MatVärdens koncept utifrån länets gastronomiska regioner; Matarvet från Jungfrukustens fiskelägen, Hälsingegårdarna och fäbodarnas mat samt Skogens vilda skafferi.

FANKY Art Lab och Högbo Bruk på scenen

Såhär tolkade Högbo konceptet på tre buffébord:
HAV - Fiskaren seglar snett och hamnar i Japan
GÅRD - Bonden gifter sig i Syrien
SKOG - Jägaren anar ugglor i mossen.

Spännande när buffébordet Gård avtäcktes.

Middagen lyftes av musik, ljud, ljus och dofter

Middagen, eller den multisensoriska upplevelsen, var en helhet där ljud, ljus, dofter och musik lyfte smakupplevelserna. Middagen tonsattes, regisserades och designades av FANKY Art Lab; Per Samuelsson och Iréne Sahlin. De har ett koncept som heter Krydda med Musik där musiken förstärker smakupplevelsen.

Såhär beskriver de ljudbilden till buffébordet SKOG:
Ljuden av tidig morgon och fåglar väcker dagen till liv i skogen. Ljudet av eld skapar en brygga till rökiga smaker. En övergripande luftig ljudbild med stora träiga reverb, likt en tallskog. Syran av granskott matchas med högfrekventa instrumentinslag. En koppling till Hälsingland och Gästrikland finns via klangen av fiol som bearbetas.”

Iréne Sahlin och Per Samuelsson

Lokala producenter levererade

På menyn fanns t.ex. Kålrot ”gari”, Inlagda vaktelägg från Högbo med rödbeta & saffran, Syltade granskott från Loos, Hadeels yoghurtbollar, Kebab på uttjänt mjölkko från Järbo, Lättrökt strömmingsfilé, två olika slags Hälsingeostkakor med mera. Även drycken var lokal; Öl från Jädraöl och Hälsinge Ångbryggeri, Äpplemust och Sameers syrliga vassledryck från Högbo, Kaffe från Café Sarria, Whiskey från Mackmyra och Gin från Tevsjö Destilleri.


 

Ett koncept som med fördel kan återuppstå

MatVärdens Linda Elverstig är mycket nöjd över arrangemanget:

- Vi på MatVärden är stolta och glada över att vi fick vara med i denna kreativa process där Region Gävleborg var beställare. Vi hoppas också att konceptet kan återuppstå vid ett annat tillfälle på ett annat sätt för att smaksätta och stärka arrangemang.

 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tidigare har MatVärdens koncept använts dels till Melodifestivalens deltävling när den gick av stapeln i Gävle och då det arrangerades en stor middag för inbjudna gäster, dels när länet representerades på Sveriges ambassad i Helsingfors.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

23 februari 2017 18:55