MatVärden guidade landshövding Per Bill

Gävleborgs landshövding Per Bill brinner för mat och dryck. Det fick vi veta redan när Per invigningstalade på MatVärdens kick-off för projektet Smak av Gävleborg, vars startskott gick i september. Det handlade inte enbart om att vi som konsumenter ska göra aktiva val och uppmuntra det lokala utan också om vilken mat t.ex. länets skolelever serveras. Landshövdingen var av den bestämda uppfattningen att elever istället för de "beresta och smaklösa pannkakorna från Tyskland", som serveras i vissa skolkök, självklart ska få njuta av färska och lokalproducerade. Han menade också att framtidens turiststråk finns här i regionen med exempelvis Mackmyra, Växbo och Hälsingegårdarna och maten och drycken runt omkring:

-Vi ligger bra till geografiskt sett. Det är inte långt hit från exempelvis Stockholm och Arlanda och jag är övertygad om att vi skulle kunna locka fler besökare till vårt fantastiska län, säger Per Bill. 

När den nya landshövdingen nu ville ut i länet och bekanta sig med just det lokala mat- och dryckesföretagandet var det naturligt att ta hjälp av MatVärden vars projektledare Linda Elverstig och Ylva Olofsson fick berätta och guida.

Landshövding Per Bill i Trödje hos Karl Bertil och Annika på Viltmarken som har planer på ett vilthägn och kanske i framtiden kurser för jägare och andra viltintresserade.

– Det var en riktigt lyckad resa, menar Linda, som redan planerar inför kommande resor efter denna första där hon lotsade Per och slottets husfru Yasmin Mossberg till Trollharens fisk på Granön utanför Ljusne, till Helsinge Ångbryggeri i Ljusne samt till Viltmarken i Trödje.

Besök hos Trollharens fisk. Lars Ove Flodberg guidar i fiskeläget. Just nu bygger de en helt ny restaurang som ska vara färdig till julborden. Trollharens Fisk & Feel good.

- Livsmedelsbranschen är en viktig del av länets näringsliv och precis som jag hoppats på så finns en stor utvecklingspotential som kan stärka Gävleborg. Vi har många duktiga livsmedelsproducenter, förädlare, restauranger och butiker i Gävleborg som tillverkar, tillagar och säljer lokalt producerad mat, menar Per Bill och fortsätter:

- Om vi tillsammans kan fortsätta de utvecklingsinsatser som redan är påbörjade och samtidigt fånga upp nya idéer och initiativ så har vi goda möjligheter att lyckas. Som jag ser det borde vi satsa ännu mer på exempelvis weekendturism med en kombination av god mat och dryck, fina naturupplevelser året om i vår exotiska vildmark, tillfällen till motion och trevligt boende.

Lokaltidningarna skrev om matresan.

Nina Nurmesniemi

 

 

21 oktober 2015 14:41