Mackmyradagen fylld av whisky och lokalproducerad dryck och mat!

När Mackmyra Whisky arrangerade sin traditionella Mackmyradag den 20 maj var programmet som vanligt fullspäckat med whiskyprovningar, spännande möten och upplevelser. En av höjdpunkterna var invigningen av ett nytt LAB Distillery på Mackmyra Bruk där nya spritkategorier kommer att utvecklas. Hela Whiskybyn var öppen och besökarna kunde titta in bakom kulisserna för att se hur destilleriet fungerar, hur det går till i röken när man röker malt och hur alla lager ser ut inuti.

Många ville besöka Mackmyradagen

Smakmarknaden med lokalproducerat nytt koncept

Ett för året helt nytt initiativ var den Smakmarknad där lokala mat- och dryckesproducenter ställde ut. MatVärden hade här ett finger med i spelet som kontaktförmedlare mellan arrangörerna Mackmyra Whisky och de lokala företagarna. Och visst hade de hittat varandra; besökarna smakade sig fram mellan allt från charkuterier, ostkaka & kalvdans till pastiller och whiskyknäcke och drycker i form av kaffe, glögg och öl.

Heber Sarria från Gävle-baserade företaget Café Sarria hade fullt upp med att förse besökare med smakrikt kaffe medan Eva Nordlund tillsammans med sin kollega berättade allt om sitt företag Jädraöl för intresserade ölfantaster.

-Vi passar på och visar upp oss i våra helt nydesignade Jädraöl t-skjortor, skrattade de båda glatt.

Glögg, whiskygodis och whiskyknäcke!

Trots den första slängen av lite försommarvärme hade Veikko Holmbergs glöggfyllda muggar åtgång, helt uppenbarligen gäller det att marknadsföra  Gävles egna Yule Goat-glögg alldeles oavsett årstid. För Pastillfabriken från Gävle var det lämpligt nog lördag och både stora och små besökare lockades av det stora urvalet av pastiller i färgglada och stilrent designade askar. Erik Vestin berättade att de med whiskysmak naturligtvis lämpar sig extra bra just under Mackmyradagen. Det är ett spännande samarbete med Mackmyra Whisky precis såsom samarbetet mellan Mackmyra Whisky och Lina Jansson från Janssons bröd i Ljusdal, som bjöd på nyheten whiskyknäcke.

-Självklart är jag här för att sälja men det handlar väldigt mycket om att marknadsföra sig, berättade Lina.

Veikko Holmberg, Yule Goat & Lina Jansson, Janssons Bröd

Erik Vestin till höger med sin kollega från Pastillfabriken

Innegårds Hjortfarm från Bjuråker, specialiserade på svensk kronhjort, bjöd på många olika charkuterier:

-Hjorizon verkar vara dagens storsäljare, konstaterade Anette Bergsman.

Paret Bergsman från Innegårds Hjortfarm

Whiskyspetsad ostkaka

HäckleGård satsade stort på sin utställningsyta med färgerna svart och pink och erbjöd både kalvdans och ostkaka.

-Ostkakan har dagen till ära en taste av Mackmyra! Vi har fullt upp just nu, vi är här nu och sedan imorgon arrangerar vi kosläpp och därefter är det Bondens marknad som drar igång, berättade det alltid lika drivna paret Maria & Lennart Sjöberg.

Maria & Lennart Sjöberg från HäckleGård

Utöver dessa företag fanns även Gefle Chocolaterie på plats med Anna-Sofia Winroth för de som ville prova ”vinnarkombinationen choklad och whisky”.

Nina Nurmesniemi

22 maj 2017 14:59