Lokalproducerade juldrycker -så det ryker om det!

Det blir allt mörkare och kallare och vi är nog en och annan som gärna piggar upp oss med lite värmande dryck. Någon anar julhelgerna där långt framme och roar sig kanske med att redan planera vilken juldryck som ska serveras till maten. Oavsett om man är ute i första eller sista minuten och vill fylla glasen med något juligt som glögg, julöl eller julmust, lokalproducerat i vårt eget län, så finns det ett brett och gott utbud!

Lotta-Boden i Loos tillverkar sin Loosglögg i smakerna hjortron, blåbär samt lingon. För den som längtar tillbaka till sommaren kanske deras Midvinterglögg kan vara värd att testa, den är gjord på en blandning av jordgubbar och blåbär. Kärleksglöggen är gjord av jordgubbar och Häxglöggen av kråkbär med svartpeppar och lime…

-Jag gör även  tranbärsglögg och äppelglögg i mån av tillgång, berättar Lotta Persson och fortsätter:

-Alla sorterna säljer jättebra! Fast Midvinterglöggen och hjortron- och blåbärsvarianterna är nog de som efterfrågas mest.

Lotta-Bodens glögg säljs förutom i den egna gårdsbutiken och i filialen i Färila t.ex. hos Janssons Bröd i Ljusdal, hos Gröna Systrar samt hos Pappershuset i Hudiksvall. Kolla hemsidan för fler ställen.

Även lokal brännvinsglögg

En annan glöggspecialist i Hälsingland är Tura Gård som sedan 10 år tillbaka säljer sin alkoholfria glögg i smaken blåbär-rabarber och även en variant gjord på lingon. Alla bären plockas i närområdet och glöggen säljs förutom i affären Lillys Smakeri i Söderhamn även i Lill Babs Caffär och i ICA-butiken i Järvsö. Den som vill ha en starkare glögg kan prova Tura Gårds Brännvinsglögg som man producerar i samarbete med Tevsjö Destilleri. Den säljs på Systembolaget och finns även som beställningsvara.

I Gävle-trakten hittar vi Gävlebockens egen Yule Goat-glögg. Det relativt nystartade företaget tillverkar all glögg från grunden på naturliga råvaror i Bergby/Gävle. Veikko Holmgren berättar:

-De smaker vi lanserar i år är lingon-, äpple- och kaffeglögg (samtliga är nyheter för i år). Lingonglöggen är den mest neutrala, med smaker som passar alla. Äppelglöggen sticker ut lite med en liten överton av ingefära som många brukar gillar. Kaffeglöggen är mycket speciell med en ovanlig smakupplevelse som passar en finsmakare och den som vill sticka ut lite.

Ny glöggbutik i Gävle

Yule Goats glögg finns att köpa hos t.ex. Maxi ICA i Hemlingby/Gävle, i Diléns saluhall i Valbo, i Hamrånge delikatessbutik, på Söders Källa och i den alldeles egna konceptbutiken som har smygöppning den 2 november! På sikt kommer där att finnas glöggprodukter i alla former samt pepparkakor och ljus till salu. (Adressen är Södra Kanslig. 24 B)

Helsinge Ångbryggeri tillverkar sin alldeles egna julöl och Helsinge svagdricka. Peter Orest berättar att de två är mycket populära till jul och att dryckerna finns att tillgå på Systembolagen i Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall och de finns även med i Systembolagets beställningssortiment.

Järvsö Bryggeri rekommenderar sin Järvsö Winter Ale till jul. Den passar extrabra till saltiga och kryddiga rätter. För att hitta denna juliga öl gäller det att ta sig till Alpbyns restaurang i Järvsö alternativt till Järvsöbaden eller Condis Bar & Kök, även det i Järvsö.

I Gästrikland finns Jädraöl som tillverkar en julig variant av såväl folköl som starköl. Eva Nordlund berättar att försäljningsperioden är kort men att dryckerna är populära och ingår i deras fasta sortiment sedan många år tillbaka. En festlig julpresent kan kanske vara lite julöl levererad i en träback? Folkölen hittas på Ica Söder och Coop Triangeln i Gävle, på Ica Maxi i Sandviken och i butikerna i Ockelbo och Järbo. Starkölsvarianten finns på Systembolagen i Gävle, Sandviken, Hofors, Bollnäs, Valbo och Ockelbo.

Nina Nurmesniemi

 

 

-

30 oktober 2015 10:13