Lokala smakupplevelser på menyn under Gävle Miljögala

När Gävle kommun ordnade sin Miljögala fanns även MatVärden på plats. Miljögalans syfte var att inspirera, hylla, dela ut priser och presentera hur Gävle kommun utvecklats för att bli Sveriges nästbästa miljökommun. En viktig del var naturligtvis maten och det var i form av klimatsmarta smakupplevelser tillagade och serverade av MatVärdens kock Hans Erik Holmqvist.

Välkomponerade smakupplevelser

Pristagarna och en del av publiken på ca 300-400 personer fick förmånen att smaka på bland annat Högbos prisbelönta ost Gruvstugans Blå, serverad med knäckebröd och Högbolimpa, och Micke Diléns likaså prisbelönta Coppa. Lottabodens blåbärs- och granskottssylt och Siw Perssons (Ockelbo Kyckling) rökta kycklingklubba, båda produkterna har för övrigt kammat hem medaljer, samt vinnarbidraget i tävlingen Matverk, kycklinglevermousse, fanns också att avnjutas. Till alla delikatesserna serverades rödbetor och morötter från Jordnära produkter i Valbo, betor och kålrötter från Böle Grönsaker i Ockelbo och knäckesticks från Wilmas i Hofors.

-Det är viktigt att under ett sådant här tillfälle lyfta våra lokala företagares fantastiska produkter inför allmänheten. Genom smakupplevelser där våra lokala producenter står för råvarorna kan vi förmedla bilden och smaken av Gävleborg som matregion, berättar Hans Erik.

Nina Nurmesniemi

 

 

 

6 april 2018 13:05