Lisa Leontjev –en av över 1000 som följer MatVärden på Facebook!

Att det är många som på ett eller annat sätt brinner för närproducerad mat och dryck, det vet vi. Det finns medvetna konsumenter som bryr sig om varifrån maten kommer, kockar som vill ha bra råvaror från närområdet, turister och andra besökare som vill smaka på vad länet har att erbjuda och så alla dessa duktiga producenter som jobbar hårt för att nå ut med sina produkter.

Lisa väljer medvetet vad som serveras på tallriken

Föreningen MatVärden finns där mitt i; för att informera om utbudet av lokala livsmedel, för att lyfta producenterna, för att uppmuntra restauranger och butiker att ta in mer lokalproducerat och inte minst för att jobba för en ökad lokal produktion och en bra kvalitet på maten och drycken i länet. Ett av MatVärdens viktigaste mål är att öka andelen lokalproducerad mat på allas tallrikar; din och min tallrik, turisternas tallrikar och inte minst alla tallrikar inom skolan, äldreomsorgen och på våra sjukhus. Ju fler som vet varifrån maten kommer, desto bättre! Butiker, restauranger och våra offentliga kök spelar en stor roll men det gör också vi som enskilda konsumenter, det är ju vi själva som väljer vad vi vill ha på vår mattallrik.

En av dem som gör medvetna val och som ofta väljer lokalproducerat är läraren Lisa Leontjev från Arbrå som blev den 1000:e personen att gilla MatVärden på Facebook:

-Jag bryr mig om miljön och tycker att vi ska ha så korta transporter som möjligt! Det är jätteviktigt att jobba för mer lokalproducerad mat och för jobben i vår närhet, jag stödjer verkligen helhjärtat MatVärdens vision.

Brukar handla hos lokala producenter 

Lisa är själv matintresserad och läser mycket  för att öka sin kunskap om vad bra mat är:

-Jag anser att vi blir vad vi äter och det är därför jag inte vill ha halvfabrikat utan jag gör maten från grunden och helst med råvaror som jag vet varifrån de kommer. Jag skulle önska att det fanns mer lokalproducerat i butikerna och att prisdifferensen minskar, om den gör det kommer fler att välja det lokalproducerade och om volymerna ökar så kanske det går att sänka priserna.

Lisa berättar att hon har en gammal A4-sida med producenter i hennes närhet listade som hon brukar passa på att handla hos när hon har vägarna förbi. Hon blir glatt överraskad när hon får höra att man på MatVärdens hemsida, under Mat I Gävleborg, hittar de flesta lokala producenterna och förädlarna i Gävleborg, även utsatta på en karta.

-Jag kände inte till den sidan så där ska jag definitivt gå in och kolla vad allt som finns!

Gillar Moläta

Lisa, som tycker om det meditativa i att gå i skog och mark, brukar toppa sina rätter med egenplockade nässlor, granskott, svampar och bär. Dock blir det även annat än skogsutflykter:

-Naturen är min källa till rekreation men enbart skogen blir det inte. En riktig toppenutflykt är Moläta i Järvsö! Där man kan njuta av så mycket gott att äta och dricka och allt är lokalproducerat!

Vi på MatVärden tycker det är roligt att Lisa, och alla ni andra tusen som följer oss, tillsammans uppmärksammar den lokalproducerade maten och drycken. Tack för det, och kanske träffas vi på t.ex. Moläta den 3 juli! : )

Nina Nurmesniemi

 

 

12 juni 2017 13:57