Länets bästa restauranger enligt White Guide

White Guide är guiden som har som mål att utveckla den nordiska restaurangkulturen genom att kontinuerligt utvärdera och betygsätta landets bästa restauranger och krogar, över hela Sverige. Totalt har White Guide varit ute och besökt 800 av landets bästa ställen och man avslöjar nu vilka 600 som kvalificerat sig in i den nya guiden. Bland dem finns fyra stycken från Gästrikland och en från Hälsingland.

Klassificeringen avslöjas i mars

Ända tills mars, då White Guide-galan går av stapeln, får restaurangerna vänta på att få sitt betyg och se hur högt de rankats. Det finns fem kategorier från Internationell mästarklass till Också ett bra ställe. 

Så här säger man på White Guide om bedömningskriterierna:

-Även fortsättningsvis premieras kvalitet och nyskapande, liksom hållbarhetstänkande. Men rakt igenom alla bedömningsområden kommer personlighet att bli viktigare: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning. 

-Takten i nyöppnandet av krogar och föryngringen i branschen ökar. Vi konstaterar också att kvaliteten på årets urval av krogar är högre än förra året. Därmed ökar också risken för de restauranger som inte hänger med i kvalitetsutvecklingen att hamna utanför de 600 som får plats.

Och de som kvalificerat sig är...

Och vilka är då restaurangerna i länet som klarat ribban och därmed finns med i guiden i år? I Gästrikland är det Axmars brygga havskrog i Axmarbruk, Högbo brukshotell i Sandviken samt restaurangerna Matildas och Söders källa i Gävle. I Hälsingland har Växbo krog kvalificerat sig. Dessa finns alltså med bland landets 600 bästa restauranger, något att gratulera till och vara stolta över!

White Guide sedan 2004

Det var 2004 som första upplagan av White Guide kom ut genom en sammanslagning av de två välkända och tillförlitliga restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa, den förstnämnda gavs ut under 17 år och den senare utkom första gången 1985. 


Nina Nurmesniemi

27 januari 2016 10:44