Kulinariskt höjdarsällskap tog pulsen på Hälsinglands mat & dryck!

När Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens Vänner, med Christina Möller som ordförande, insåg att Hälsingland som matlandskap var en tom fläck på kartan för dem bestämde de sig för att göra en matresa till regionen. MatVärden tog sig an utmaningen och arrangerade, i samarbete med matkreatören och sommelieren Hélène R. Westelius, en minst sagt fullspäckad upptäcktsfärd bland intressanta producenter som bjöd på både de bästa i mat- och dryckesväg.

Berättelser från förr och nu

Under den intensiva helgen hann gästerna ta del av smaker från länets gastronomiska regioner; med början i skogen och avslut vid havet. Däremellan passerades både fäbod och Hälsingegård. Både gamla och nya företag, som visar på den mångfald som finns i Hälsingland, besöktes. 

Fredagen tillbringades i Järvsötrakten och som första anhalt fick deltagarna avnjuta frasiga kolbullar vid Badtjärn i skogen intill Järvzoo, tillagade och serverade av entreprenören och Järvsöprofilen Jakob Silén. Han berättade om skogshuggarna och kolbullens historia. Därefter väntade en annan slags berättelse när besökarna kom till Hälsingestintans huvudkontor på Stenegård. Hälsingestintans grundare Britt-Marie Stegs berättade den fascinerande historien om hur hennes företag utvecklats med tiden och nu ligger i framkant vad gäller det nya mobila slakteriet som möjliggör gårdsslakt och därmed gör att all transport av levande djur undviks.

Världsarvsgård, bakning och punsch

Sällskapet rattades sedan vidare av MatVärdens Linda Elverstig och Hélène Westelius till Världsarvsgården Kristofers i byn Stene, Järvsö, där Stephanie Kristofers guidade runt och bjöd på Hälsingeostkaka från Jarseost till berättelsen om vad man åt på ett bröllop på gården ca 1880. Om det var några i sällskapet som blev nyfikna på Jarseost efter att ha smakat på ostkakan så fick de möjlighet att bekanta sig med mejeriet redan en kort stund senare när färden gick vidare mot Hiklack. Sofia Olander visade runt i mejeriet medan Marianne Pallars lotsade de bagarintresserade i hällbrödbakningens ädla konst i gårdens bakstuga.

På kvällskvisten blev det guidning, middag och snapsprovning hos Tevsjö Destilleri. Jonas Larsson berättade om gårdens kretslopp och hur allting hänger ihop; från kvarnen till destilleriet och hur man framöver kommer att nyttja spillvärmen till ett eget växthus. Middagen bestod bland annat av kött från Hälsingestintan och kyckling från Ockelbo Kyckling samt friterad ostkaka som del av desserten. 

Efter en god nattsömn och stärkande frukost på Järvsöbaden började lördagens resa med ett besök på det sedan två år tillbaka verksamma mikrobryggeriet Organic Smash i Orbaden, Sveriges enda KRAV-certifierade mikrobryggeri. Bryggeriet drivs av de två bröderna Anders och Dennis Malmberg. Bryggeriet är uppbyggt i gamla Orfabackens liftsystem som nu är både bryggeri och restaurang. Här fick sällskapet både rundvisning i bryggeriet och provsmakning av sortimentet.

Därefter blev det ett besök på Växbo Lin med sitt linväveri och sin fabriksbutik innan klockan visade på lunchdags. En spännande meny med en kött- och grönsakssoppa med killing serverad med klassisk klimp, Evas färska och lagrade getost på glöhoppa och kärnmjölkskaka med vattlingon och kokkaffe över öppen eld intogs hos Bojäntans levande fäbodvall. Värdparet Göran och Eva Bernstål var för dagen klädda i traditionsenliga kläder. Som pricken över i:et på det här besöket fick gästerna lyssna när Eva kulade till sina getter.

Nästa anhalt blev Borns Bryggeri i Alfta där sällskapet guidades runt av de relativt nya ägarna till det anrika bryggeriet där svagdricka producerats sedan 1898! Bröderna Daniel och Andreas Modig bjöd på både historier och svagdricka.

Kvällens middag med hälsingska inslag intogs på Orbaden där även hotellchefen Helene Åkerström Hartman visade runt och berättade om deras kommande satsningar.

På söndagen blev det riktning söderut med ett första stopp hos Annika Sahlin och hennes företag Hälsinge Sparris/Skale Skafferi i Söderala. Därefter besöktes Skärså rökeri där fiskare Dennis Westlund berättade om verksamheten. Många av hans produkter serverades sedan till dagens fisklunch som Nobelkocken och krögaren Malin Söderström, med rötter i just Skärså, hade lagat till. Detta var mycket uppskattat av Vännerna, en riktig grande finale på matresan i Hälsingland.

Linda Elverstig, vad tror du att det här sällskapet tog med sig hem från den här helgen?

-Jag tror att de överraskades av det stora utbudet av både driftiga entreprenörer och mångfalden av matföretag. Jag är säker på att vi nu har fått elva stycken nya matambassadörer för vår region!

Nina Nurmesniemi

 

15 maj 2017 15:09