Kineserna lockade av Gävleborgsföretagares drycker!

Alla företagare känner antagligen till hur viktigt det är med en bra logotyp, men ibland kan man få lite hjälp på traven också... Det handlar om ett företag i Hälsingland och ett i Gästrikland, det ena verksamt sedan flera generationer, det andra helt nystartat. Båda håller på att etablera affärsverksamhet i Kina och det de har gemensamt är att de säljer dryck och har bocken i centrum...

Det svarta guldet från Hälsingland

Kafferosteriet Guldrutan i Söderhamn är familjeföretaget där nu tredje generationen Johnson producerar det man gärna kallar "Hälsinglands svarta guld". Men att bara fortsätta i samma spår när det finns utvecklingspotential och nya affärsmöjligheter, det är det inte tal om. Företagets VD Linda Halvarsson berättar hur man sedan några år tillbaka jobbat med att ta fram olika cafékoncept som är tänkta att fungera som franchising. Styrelseordföranden och tillika Lindas far Lars-Göran Johnson berättar mer ingående:

-Vi ville skapa något eget, någonting nytt och annorlunda som skiljer sig från Starbucks, Wayne’s Coffee etc. Det är så viktigt att bygga sitt varumärke och synas utåt –syns man inte så finns man inte- så tanken med våra cafékoncept är naturligtvis också att ha skyltfönster utåt mot marknaden. Vi har tagit fram tre olika varianter för att kunna bemöta en efterfrågan på en liten, mellanstor eller en stor caféverksamhet.

Kaffeburk lockade kineser till Söderhamn

De olika cafékoncepten har sedan under några perioder testats i Nacka och Täby för att se vad kunderna tycker om dem och enligt Lars-Göran känner man sig nöjd med den feedback man fick:

-Nu är det bara att försöka sälja in dem runt om i Sverige.

Det har dock varit knappt om tid att jobba med den försäljningen eftersom en helt annan marknad än Sverige, den kinesiska, kommit emellan. Linda Halvarsson berättar den smått osannolika historien om hur kineserna fick upp ögonen för kafferosteriet i Söderhamn:

-Det var på Arlanda flygfält som några kineser såg vår kaffeburk med bocken på. Att det dessutom råkade vara Bockens år i Kina var inte precis till någon nackdel för oss… Vi har tidigare fått många mail och haft kontakt med t.ex. tyskar som fattat tycke för burkarna, så det var inte så förvånande. Dock så var de här kineserna så intresserade att de kom hit till oss i Söderhamn för att få hem tillräckligt många! Där startade hela processen…

Träffade Pekings borgmästare

Att den kinesiska marknaden intresserar sig för företagets kaffe och cafékoncept är något som Lars-Göran glädjer sig över men han är samtidigt luttrad:

-Vi får se var vi landar, ingenting är klart ännu men med tanke på alla besök vi haft här och att vi själva träffat både Pekings borgmästare och näringslivsrepresentanter i Kina så ser det ljust ut.

Och i slutet av veckan får företaget ytterligare ett besök från Kina med syfte att få till stånd verkliga affärer. Fortsättning följer…

Veikkos bärdrycker intresserar Kina

En annan som fått känna på kinesernas stora intresse för bockar och dryck, gärna i kombination, är Veikko Holmberg, VD för företaget Viablock AB med varumärket yuleGOAT. Via Movexum, som hjälper Gävleborgsföretag med potential att ta sig in på såväl den nationella som internationella marknaden, har Veikko lyckats etablera kontakt med intresserade kineser. De har fattat tycke för inte bara hans glögg utan för alla varianter av hans bärdrycker.

-Det vore fantastiskt om det här gick vägen. Jag vill ju att försäljningen av mina drycker ska pågå kontinuerligt året om och medan vi här i Sverige så starkt kopplar glögg med främst jultid så gör ju inte kineserna det.

I slutet av februari åker en yuleGOAT ambassadör från Movexum för ytterligare ett viktigt möte i Kina för att träffa intressenterna som redan ett flertal gånger fått provsmaka Veikko Holmbergs olika drycker -och som beundrat bilderna på de olika flaskorna med bocken på....

Nina Nurmesniemi

 

 

8 februari 2016 15:01