Kajsa räds inte mycket jobb, startade eget grönsaksföretag

Kajsa Engvall, i Valbo strax utanför Gävle, har startat företaget Kajsas gröna vilket innebär ekologisk odling av en mängd olika grönsaker på friland.

- Jag har prövat väldigt många sorter det här första odlingsåret; morötter, rödbetor, sallat, lök, bönor, gurka , squash, pumpa och olika slags blommor. Kålen har verkligen gillat den lite svalare sommaren medan det egentligen bara är tomaterna och majsen som varit litet av en utmaning, konstaterar en entusiastisk Kajsa.

Kajsas odlingsintresse har varit stort ända sedan hon var liten:

- Mina föräldrar drev en handelsträdgård och en del odlingar så jag är uppvuxen i den miljön.

Hon utbildade sig till florist och jobbade länge i familjeföretaget men när föräldrarna lade ner handelsträdgården och gick i pension började hon jobba på en blomsteraffär. Det är nu 5-6 år sedan och där jobbar hon fortfarande halvtid.

Köpte traktor och redskap

- Ungefär för 1 ½ år sedan började jag känna att jag vill tillbaka till odlingen och valde då att gå en 1-årig utbildning i ekologisk grönsaksodling i Österfärnebo. Jag visste snabbt att jag ville starta eget så ifjol somras började jag förbereda mig genom att köpa traktor och redskap och hittade mark att hyra.

Kajsa har drivit upp plantorna i sitt eget, lilla växthus hemma på gården och sedan startat odlingen på friland.

-Det har som sagt varit en sval sommar och väldigt torrt men det har gått mycket bra, tycker jag. Jag satsade väldigt mycket på att få bevattningen att fungera, det var mitt första fokus och bland de viktigaste uppgifterna. Det är klart att första året som grönsaksodlare är extra tufft eftersom många saker ska göras för just första gången. Allt blir sedan enklare med erfarenheten man får.

Inte jobbigt men skitjobbigt!

-Du har inte blivit avskräckt?

-Nej, nej, absolut inte!! Det känns inte jobbigt fast det är skitjobbigt, skrattar Kajsa och fortsätter:

-Efter den här första säsongen kommer jag att utvärdera hur jag ska göra i fortsättningen, om jag fortsätter på blomsteraffären eller satsar allt på odlingen. Just så här i den intensiva skörde- och försäljningstiden kan det bli lite trixigt att hinna med två jobb och familjen.

Försäljningen går mycket bra, dels via självbetjäningsbordet på Blekevägen. 21 hos föräldrarna i Hagaström, där handelsträdgården tidigare låg, dels på Bondens marknad i Gävle.

Marknadsföringen sköter sig själv

-Det funkar väldigt bra med konceptet självbetjäning. Varje tisdag-fredag 10.00-19.00  har vi öppet, d.v.s. jag ser till att ha laddat med rejält med grönsaker. Hagaströmsborna kommer cyklande förbi, åker sedan iväg med en kasse morötter, squash och kål och verkar uppskatta detta otroligt mycket vilket är så kul!

Kajsa Engvall har inte behövt marknadsföra sig nästan alls:

-Jag har min Facebook-sida Kajsas gröna och där når jag alla kunder på ett jättebra sätt. Det har delats flitigt och sprider sig av sig självt när vänner berättar för vänner, alla grönsaker går åt. Just nu har jag helt lagom nivå på odlandet men jag får se om jag utvidgar något till nästa år, jag är lite sugen på att erbjuda grönsakskassar…

Nina Nurmesniemi

22 augusti 2017 12:39