Innovativt när Matverk avgjordes

En minst sagt snöig måndag arrangerade MatVärden de lokala landskapsfinalerna för tävlingen Matverk, Sveriges största produktutvecklingstävling. Medan snön yrde utomhus var det lugnt och koncentrerat på Gävle slott där ett tiotal jurymedlemmar, med landshövding Per Bill i spetsen, bedömde såväl tävlingsbidragens smak som marknadspotential. I tävlingen räcker det alltså inte med att produkten är god, den måste också ha potential att t.ex. säljas i butiker eller finnas på restaurangmenyerna framöver. Även faktorer som koppling till regionen och miljöaspekter vägs in i bedömningen.

Erik Vestin, produktutvecklare & Johan Flodman, krögare, två av jurymedlemmarna som fick smaka på friterad ostkaka med hjortron-punschsylt.

Vassledrycker trend

Smakjuryn och marknadsjuryn diskuterade engagerat och smakade sig igenom ett stort antal högst varierande matverk, allt från kryddiga piroger och tuppkaka till friterad ostkaka. Årets tema verkade vara olika former av vassledrycker. Att allt fler vill dricka proteinhaltiga drycker t.ex. i samband med träning hade några företagare snappat upp och det fanns varianter av vassledryck smaksatt med t.ex. blåbär, citron och choklad. Bäst gick det för den syrliga citronvarianten, Sameer syrlig, tillagad av Hadeel Naeem och Mikael Westelius från Högbo gårdshandelsförening resp. Högbo Brukshotell. Den tog sig upp på silverplats i gästrikefinalen.

Ockelbo-Siw vann två priser

Trea blev Siw Perssons (Ockelbo kyckling) och Martin Sonefors (Reco Meat) Trilogi av kycklingfett. Siw, som fanns på plats på Gävle slott, hann knappt hämta sig från glädjen över tredjeplatsen innan hon skulle upp för att ta emot även förstapriset! Det var hennes och Martins kycklinglevermousse, Siwans krämiga, som fått högsta poäng av alla bidrag från Gästrikland. Siw ville göra en inte bara god utan också etiskt hållbar produkt så långt bort från importerad, tvångsmatad gåslever som man kan komma. Att, precis som i fallet med hennes andra bidrag, kycklingfettet, ta tillvara på delar av djuret som många gånger bara kastas är en del av Siws innovativa tänkande där även miljöaspekten vägs in. Med kycklinglever, lite extra fett och bland annat konjak visade det sig bli ett vinnande recept.

Festligt vid finaldags på slottet

En burgare med mycket "crunch"

Det andra vinnande konceptet, för Hälsingarnas del, ligger också i tiden; en lokalproducerad, och rakt igenom ekologisk, vegetarisk burgare i form av hallåmiost med bland annat morötter.

Mona Wärdell var en av de som fick provsmaka burgerbiffen och i henne har Hälsinge Hallåmi redan en potentiell ny kund :

-I just love it! Den är inte så kraftigt salt som halloumiost i sin rena form oftast är och morötterna och det andra ger det där riktiga ”crunchet”, en toppenkonsistens. De här biffarna skulle nog mina barn också gilla, konstaterade Mona uppsluppet.

Det är andra gången Hälsinge Hallåmi deltar i tävlingen tillsammans med Sundvalls lantbruk (därifrån mjölkråvaran kommer) och denna gång blev det alltså full pott. Karin Svensson, en av företagarna bakom Hälsinge Hallåmi, var omtumlad och överväldigande glad vid beskedet:

-Är det verkligen sant!? Vad roligt!! Nu får vi tävla i riksfinalen också…

Ing-Marie Nilssons bidrag, "Trollharens tuppkaka", kom upp på en fin andra plats

En kaka med långa anor

Tvåa kom Ing-Marie Nilsson från Trollharens fisk med sin tuppkaka gjord på bland annat ägg från Kinsta Hönsgård. Den har en spännande lokal förankring vilket berättas enligt följande:

Sedan 1700-talet har fiskare bebott Söderhamns skärgård. De rodde in till Söderhamn och sålde sin fisk. På hemvägen när kvinnorna såg deras båtar bakade de sin tuppkaka och bjöd sina män när de kom tillbaka till Tupparna…

Glad Jonas kammade hem bronsplatsen

Tredjeplatsen knep Tevsjö Destilleri samt Jarse Ost med Jonas och Anna Larsson som förädlare och Olle Pallars som råvaruproducent. Den minst sagt innovativa produkten är friterad ostkaka som tillsammans med hjortron-punschsylt blev mycket omtyckt av båda jurygrupperna.

Jonas Larsson och landshövding Per Bill

Riksfinalen går av stapeln i Nyköping i slutet av mars och då håller vi tummarna att vinnarbidragen från vårt län tas väl emot i den hårda konkurrensen.

Grattis till alla vinnare och till alla de företagare som skapat nya, spännande produkter!

Nina Nurmesniemi

 

8 november 2016 11:09