Hur gör andra?! Besöksgårdar mål för MatVärdens studieresa

När MatVärden nyligen ordnade en studieresa till olika besöksmål i Mälardalen var deltagarantalet inte så stort men gruppen var desto ivrigare och utnyttjade alla möjligheter att tanka kunskap och inspiration. Studieresan var ämnad för de som håller på med någon form av besöksverksamhet som man vill utveckla och vässa upplägget för, men också för de som aldrig tagit emot besökare men som vill börja med just detta.

- Vi var ett lagom, litet gäng så att man verkligen vågade prata mycket och ställa alla de där frågorna man undrar över, berättar Linda Mood, en av deltagarna i studieresan och som driver Smedsgårdens delikatesser i Näsviken, nära Hudiksvall.

Deltagarna fick se och uppleva hur de olika gårdarna gjort för att bli spännande besöksmål genom t.ex. förädling, butiker, övernattning, mat och andra upplevelser som ger ett mervärde för besökarna.

Hökeriets variant av butik

Fornlämningar och kokroki

Hökeriet, Granby Gård, i Vallentuna erbjuder servering och en butik där man säljer gårdens egna hängmörade kött och färskmalet fullkornsmjöl av vete och råg, odlat och malt direkt på gården. Det erbjuds guidade turer och rundvandringar i det levande kulturlandskapet som är präglat av flera tusen års jordbruks- och boskapsskötsel och vars bygd är rik på fornlämningar. Man har läst på och lärt sig mycket om just fornlämningarna för att kunna berätta om allting för besökarna.

Det som Linda Mood särskilt fastnade för var däremot någonting helt annat:

-Vi fick se hur man på Hökeriet erbjöd kokroki, ja varför skulle man inte kunna göra skisser och teckningar efter levande modeller i form av kossor…?! Det tycks uppenbarligen gå bra med tanke på alla kurser de arrangerar, skrattar Linda.

Äldre grönsakssorter och avelsarbete lockbeten

Resta Gård i Örsundsbro erbjuder vandringar bland många olika slags djur ute på åkrar, beten och ängar. Gårdens egna råvaror i form av kött, grönsaker, fil och yoghurt samt honung säljs direkt, eller i förädlad form som korv och charkprodukter, i den egna gårdsbutiken och i en filial i Gamla stan i Stockholm samt sommartid i en egen lanthandel på Ljusterö. Man bedriver avelsarbete med äldre lantraser men också genom att odla äldre grönsakssorter och så har man en stor äppelodling. Populära erbjudanden, i synnerhet för barn och ungdomar som vill komma djuren närmare, är paket i form av ”mata och kela med en gris”, ”flaskmata och gosa med ett lamm” eller ”mjölka en ko och fika färsk mjölk och färska bullar i halmen”.

-Man brukar ju säga att man ska skapa sin verksamhet utifrån gårdens förutsättningar och det blev så tydligt under våra besök, vi hann med tre ställen på 1 ½ dag och alla hade verkligen sin egen lilla nisch. Man ska verkligen satsa på att hitta just ”sin” verksamhet och oj, vad mycket roliga saker man kan göra!, tycker Linda Mood.

Elfviks gård på Lidingö fick gänget uppleva hur en gård, mindre än 30 minuter från centrala Stockholm, satsar på gårdscafé, butik, blomsterverkstad, antikbod, ostmejeri och en massa djur där t.ex. fårvallning, turridning o.s.v. erbjuds.

Nyknutna kontakter särskilt värdefullt

-Det var spännande att ta del av alla företagarnas historier och höra hur de utvecklat sin verksamhet vartefter. Just tack vare att vi var en mindre grupp kom vi varandra väldigt nära. Förutom att jag fick massor av inspiration och nya idéer så fick jag många nya kontakter. Just kontakterna både med de andra som var med på resan och med de som driver de olika besöksgårdarna kommer jag att ha stor nytta av framöver. T.ex. så kommer jag att få låna grejer jag behöver av Lena som var med på resan och så kommer en av de som driver mejeriet Geten Gerda & Ko på Elfviks gård att komma upp hit till mig och kolla på min verksamhet!

Linda Elverstig, projektledare på MatVärden och resans ledare, är full av nya intryck:

-Det är svårt att inte smittas av den otroliga kreativitet och företagaranda som vi fått uppleva! Visst kan företagarna ha utmaningar i form av problem med myndigheter o.s.v. men engagemanget och visionerna tar dem över hindren.

Nina Nurmesniemi

4 september 2017 15:08