Hudiksvallskockar sadlade om till såsmakare

Såskungarnas reklam utmärker sig, det är roliga och finurliga små budskap gjorda med glimten i ögat och som lär få även den suraste kund att tina upp lite grann. Bakom produkterna finns de två kockarna "Hogge", Håkan Strandell, och John Lärka som har en lång erfarenhet från krogvärlden men som nu sadlat om till såsmakare i Hudiksvall.

-Ja, vi kom ju fram till att vi inte vill jobba i krogköket kväll efter kväll hela livet så då bollade vi olika idéer och funderade på olika alternativ.  Vi kom fram till att färdiga såser efterfrågas och att det är en företagsidé som passar oss bra, berättar Hogge.

Butiksvärldens ledtider tålamodskrävande

Han har tillsammans med sin kollega nyligen flyttat in i nya lokaler i Hudiksvall, dubbelt så stora som de gamla var och där man därmed kan tillverka ännu mera sås. Det är också något som verkar behövas eftersom expansionen av företagets produkter går framåt hela tiden.  Enligt de ivriga och drivna kockarna tar den dock en utmanande lång tid:

-Det krävs ett enormt tålamod då ledtiderna är så mycket längre i butiksvärlden än i krogköket. När du gör mat på restaurang får du omedelbart feedback, nu får vi kämpa med att vara uthålliga, berättar Hogge, som, inte så överraskande, tycker att demo-biten hör till det roligaste i jobbet som såsföretagare:

-Ja såklart, det är den bästa grejen! Det är ju lite som på restaurangen, folk får smaka och jag får genast veta vad de tycker...

Bra respons från kunderna

Ja, hur kommer ni att kunna konkurrera på den såsstinna marknaden?

-Med smaken, definitivt. Och så gör vi våra såser på svenska ingredienser med riktig äggula och utan standardiseringstillsatser. Vi är jättenöjda så här långt eftersom vi upplever att vi bara får bra omdömen.

Såskungarna finns nu även till fjälls

Helt lätt att ta sig in på butikernas hyllor har det inte varit men slitet börjar bära frukt:

-Faktiskt så fick vi börja provleverera till Netto:s butiker nu under hösten, och det handlar om många butiker, ett 160-tal, och det har gått så bra att de beställt in nya leveranser. Sedan tidigare finns vi i ett 40-tal butiker och det ökar med 2-3 stycken per vecka. Den senaste tiden har vi levererat till fjälls, närmare bestämt till Åre och Storlien, så nu kan även skidentusiasterna få njuta av våra såser.

Nina Nurmesniemi

 

30 januari 2018 16:48