Högsäsong för lokalproducerat lammkött!

Vi är säkert många som under sommaren sett alla får och lamm som gått omkring och betat i hagar runt om i länet. De flesta lamm föds på våren och får sedan beta utomhus så snart det är möjligt och ända fram tills betessäsongen tar slut nu på hösten. Lämpligt nog är djuren då ca 6 månader och slaktmogna och det är därför den stora säsongen för färskt, svenskt lammkött infaller på hösten och inte till påsk som många kan tro. Vill man vara säker på att få svenskt lammkött till påsk kan man alltså passa på att köpa nu och sedan frysa ner det.

Finns utrymme för fler svenska fårbönder

Men det är inte alla lamm som slaktas nu:

-Vi slaktar faktiskt under en period från nu fram till våren eftersom lammen växer olika snabbt. Det är ekonomiskt bättre att vänta med slakten tills de hunnit nå full storlek. Det berättar Jenny Algotsson som tillsammans med Johan Björk är deltidsbönder och bedriver fårnäring i Mo, mittemellan Söderhamn och Bollnäs.

Enligt statistik från Svenskt Kött täcker det svenska lammköttet endast 35 % av den svenska konsumtionen så det finns stor potential i näringen och det tillkommer också fler och fler fårbönder för varje år. Efterfrågan på svenskt lammkött är något som även familjen Algotsson-Björk märker av:

-Det är populärt med lammkött, folk har kommit ifrån den gamla fördomen om att köttet smakar ”kofta” och många tycker att det är ett bra och gott kött! Vi vill gärna utveckla oss och satsa lite mera på fårnäringen. Vi är inte så stora; i år fick vi ca 50 lamm men nu till vintern kommer vi att ha utökat antalet vuxna djur till 70-80 stycken. I snitt får vi 1,6-1,7 lamm per tacka så det kommer att bli fler lamm nästa år. I nuläget säljer vi köttlådor men min dröm är att bygga en egen lokal och ha egen förädling, berättar Jenny.

Hur ska man då tillreda lammköttet?

-En stor fördel med lammkött är att det är så lättlagat. Det blir sällan torrt, t.o.m. ett överstekt lamm är saftigt och jag tycker personligen att man inte ska överkrydda köttet utan tänka på att man kommer långt med bara salt och peppar så att köttsmaken får träda fram. I övrigt är paprika, chili, rosmarin och vitlök bra kryddor till lammkött, tipsar Jenny och fortsätter:

-”Pulled pork” är ju så populärt idag och lammkött passar alldeles utmärkt till långtidslagning av det här slaget. Jag tycker också att låret är en speciellt fin styckdetalj, tänk bara på fårfiol i form av saltat, rökt lår…

Många lammuppfödare i länet

MatVärdens kock Hans Erik Holmkvist slår ett slag för att använda hela djuret och berättar att det bland det stora nytillskottet av invandrare är mycket uppskattat att göra just det; alla delar av djuret från skalle och lever till njurar och hjärta avnjuts.

Alldeles oavsett vilka detaljer just du föredrar finns det på MatVärdens hemsida listat ett 20-tal lokala lammköttsproducenter (skriv lamm i sökrutan), kontakta t.ex. någon av dem om du vill njuta av lokalproducerat kött i säsong.

Nina Nurmesniemi

10 oktober 2017 10:55