Hélène från Bollnäs ska döma i SM

När SM i Mathantverk går av stapeln den 7-8 oktober i Umeå kommer Hélène Westelius från Bollnäs att sitta med i juryn för kategorin Ostkaka. Hélène, som till vardags jobbar med det egna företaget Hélènes Vin & Mat med mat- och dryckesprovningar, föreläsningar och utbildningar i fokus, är välbekant med de hälsingska mattraditionerna och inte minst med Hälsingeostkakan. Inte sällan ordnar hon events under namnet Smaka på Hälsingland och så sent som i maj var Hélène tävlingsledare för MatVärdens arrangemang Årets Hälsingeostkaka 2016 där hon verkligen fick uppleva den mångfald av Häsingeostkakor som görs.

Lokal expertis viktig

För ett tag sedan kontaktades Hélène av representanter för Eldrimner, som arrangerar SM i Mathantverk.

 -De hade behov av att bredda jurygruppen och få in någon som har kunskap om Hälsingeostkaka och vilka bedömningskriterier som är relevanta för just den sortens ostkaka. Den har ju andra egenskaper än till exempel den småländska ostkakan där grynighet och nötighet är viktiga kriterier att bedöma, något som inte alls gäller för Hälsingeostkaka, berättar Hélène.

Hur känns det då att åta sig det här uppdraget?

-Jag har självklart stor nytta av min erfarenhet och tävlingen Årets Hälsingeostkaka 2016. Det känns bra att få vara med och bidra med min kunskap! Malin Söderström, som satt med i juryn under tävlingen, har också gett mig bra tips och råd och så har jag ju för övrigt själv tävlat i SM i Sommelierie vilket gör att jag vet vad det innebär att vara med och tävla.

-Jag känner mig fullständigt trygg med uppdraget och ärad över att ha fått förfrågan. Det ska bli jättekul!

Vi önskar Hélène lycka till och hoppas naturligtvis att hon ska få smaka sig igenom och bedöma så många ostkakor från länet som möjligt!

Nina Nurmesniemi 

31 augusti 2016 12:37