Heja! Lokal mat under SM-veckan i Söderhamn

När en av Sveriges största idrottsliga folkfester, Vinter SM-veckan, går av stapeln i Söderhamn nästa vecka är det samtidigt ett fantastiskt skyltfönster utåt för våra lokala mat- och dryckesföretagare. Ca 2000 aktiva idrottare ska genomföra svenska mästerskap i en mängd olika idrotter och närmare 45.000 personer väntas komma till Söderhamn. Alla dessa ska såklart äta och dricka också!

En utmaning som heter duga

Att få in lokal mat & dryck och lokala matföretagare när ett arrangemang av den här kalibern går av stapeln är varken enkelt eller självklart. En enklare väg att ordna matbiten är att vända sig till en stor grossist som kan förse arrangören med allt som behövs, ofta långväga ifrån och med mer eller mindre anonymt ursprung. Föreningen MatVärden engagerade sig tidigt i SM-arrangemanget med målet att kunna gynna de lokala företagarna inom mat- och dryckesbranschen och att det bland utbudet skulle finnas en möjlighet för besökarna att få smaka på några typiska maträtter för vår region. MatVärden kallade till ett möte för att få igång ett arbete kring detta, ett möte som bland annat resulterade i att Söderhamns kommun anställde den lokala kocken och matkreatören Stefan Lundgren från Trönö som matkoordinator för SM-veckan.

Engagerade, lokala matföretagare som jobbat hårt med SM-veckans matutbud

Lokala matföretagare gick samman

Därefter gick allting snabbt framåt; lokala matföretagare började diskutera hur man skulle kunna arrangera mat- & dryckesbiten på bästa möjliga sätt. Vad ska serveras och varför? Vilka mängder rör det sig om? Vilka råvaror och produkter finns i vår närhet? När måste de senast beställas? Hur går vi vidare? Det hela mynnade ut i att man gick samman och startade Team Mat AB som under hela hösten jobbat stenhårt med först planering och sedan verkstad för att kunna erbjuda god mat baserad på många lokala leverantörers produkter.

Nu när det börjar dra ihop sig på allvar är matkoordinatorn Stefan Lundgren lite stressad men mest glad:

-Som den kock jag är känner jag förstås att jag borde finnas vid alla grytor och röra runt eller skala potatis men mest är jag glad och nöjd över alla lokala leverantörer vi fått med!

Stefan Lundgren visar ett av mattälten som snart kommer att fyllas med mycket lokalproducerad mat

Många möjligheter att få smaka på Gävleborg

Han berättar om de fyra sätt att få möta och smaka på den lokala maten som kommer att finnas för besökarna:

-I de större mattälten, där dagens lunch serveras, kommer det att bjudas på bland annat rykande varma grytor och annan mat. Sedan har vi de lokala idrottsföreningarnas hamburgare, korv och fika som tack vare Team Mats samarbete kommer att baseras på lokala råvaror, t.ex. lokalt kött, lokal korv och även lokalproducerat bröd såklart. Och i den s.k. VIP-restaurangen inne i fullmäktigesalen i Rådhuset kommer gästerna att serveras en trerätters meny med regionala maträtter. Bland annat vankas fisk från Karlslunds Fisk & Rökeri och biff från Diléns saluhall.

Mat- och hantverksgata

Lika fin VIP-mat, men tillgänglig för gemene man, kommer att serveras på den mat- och hantverksgata som kommer att knyta samman Rådhustorget med centrum. Här kommer man att ha många möjligheter att smaka på Gävleborg! Stefan berättar entusiastiskt om utbudet:

-Bland annat kommer Hälsinge HallåMi att servera kolbullar, hallåmiburgare och ostkaka. Britta i Brinken har produkter av lamm och get i sitt utbud och Närjord, som driver Rådhuskonditoriet, kommer att finnas på sin innergård i anslutning till marknaden och där kommer de att grilla lokala korvar och sälja andra lokala produkter. Bollnäs Nya Bryggeri kommer att erbjuda lättöl medan Trollharens fisk kommer att finnas på plats med sitt omtyckta utbud. Det kommer också att finnas en möjlighet att smaka på strömmingsburgare från Ljusne-företaget Food On Tour och, om sötsuget faller på, kokosbollar tillverkade i Söderhamn. 

Strömmingsburgare

Stenhårt jobb men fantastiskt roligt!

I de stora kåtorna kommer Kanonholmen att röka fisk och sälja fiskprodukter och Dennis Schlömer berättar om uppladdningen:

-Vi har massor att göra, vi jobbar stenhårt på att ha så många produkter som möjligt att erbjuda eftersom det väntas så mycket folk! Det är fantastiskt roligt!

Utöver maten så kommer det att finnas en mobil glashytta och olika typer av hantverk, allt med regional anknytning och ännu flera lokala matproducenter kommer snart att bekräfta sin medverkan.

Vi önskar alla lycka till, både idrottare och matengagerade, som kommer att göra sitt allra bästa för att få till ett så bra resultat som möjligt!

Nina Nurmesniemi

 

27 januari 2017 14:02