Hälsingeostkakan tema under Hälsingegårdsdagarna

När Hälsingegårdsdagarna går av stapeln 28-29 maj är den lokala maten en viktig del och i synnerhet då Hälsingeostkakan som är årets tema: "Smaka Hälsingeostkaka". MatVärden är engagerad i arbetet och jobbar för att så många människor som möjligt ska få chansen att smaka på Hälsingeostkaka i sin rätta miljö -på en Hälsingegård.

Hälsingeostkakan i ropet

Att Hälsingeostkakan väcker ett stort intresse märktes redan på Ostfestivalen i Stockholm i februari där de flesta av de 7500 besökarna passade på att smaka olika varianter av Hälsingeostkakor, många flera gånger om... Producenterna knöt nya kontakter och fick förfrågningar av återförsäljare och butiker som ville få en möjlighet att sälja Hälsingeostkaka i Stockholm, Göteborg, ja t.o.m. i Mellanöstern...

Att det finns många potentiella besökare även utanför Gävleborg som kan tänkas vilja besöka Hälsingegårdsdagarna råder det ingen tvekan om; världsarv och ostkaka är att slå två lockande flugor i en smäll! 

Många varianter av Hälsingeostkaka

I nuläget kommer minst 20 Hälsingegårdar att servera Häsingeostkaka och chansen finns då att pröva på många olika varianter! Var och varannan by har "sin" ostkaka; mycket eller lite "gnersk" (gnissel), med eller utan saffran, saffran i eller utanpå, stekt eller ugnsbakad med grädde, gräddmjölk eller fjällkomjölk... För att inte tala om tillbehören; med eller utan grädde, med hjortronsylt, skogshallonsylt, blandade bär, jordgubbar, saftsås... För alla de som vill veta mer om regionens ostkaka kommer MatVärden att hålla föredrag under rubriken "Vad är Hälsingeostkaka?"

Tävling: Årets Hälsingeostkaka 2016

Under lördagskvällen kommer folk anknutna till Hälsingegårdarna att ha en kick-off inför säsongen med gemensam middag på Erik-Andersgården i Söderala och där har MatVärden ett finger med; vi hjälper till med menyn och det ska självklart vara både gott och lokalproducerat. Just Erik-Andersgården kommer att vara välbesökt även av en annan anledning, det är där som vinnaren av "Årets Hälsingeostkaka 2016" kommer att utses! Alla som gör Hälsingeostkaka kan lämna in sina bidrag för bedömning av en jury. Tävlingsledare är Hélène Westelius så om du själv vill delta eller känner någon du tycker gör en makalöst god ostkaka ; )  ja, då är det bara att ringa Hélène, 073-744 09 20. Ju fler som deltar och visar på den mångsidiga floran av ostkakor som finns i regionen, desto bättre och desto roligare! 

Gårdar och matarv ska synliggöras digitalt

Även besökarna kan vara med och tävla i en Facebooktävling på temat Hälsingeostkaka. Det gäller då att ta en bild av sig ätandes ostkaka så har man chansen att vinna en kurs i hur man gör Hälsingeostkaka!

Utöver broschyrer om Hälsingegårdsdagarna kommer en stor del av marknadsföringen att ske digitalt; via branschorganisationens kanaler, via MatVärden och kanske via dig. Vi är stolta över vår regions fantastiska Hälsingegårdar och matarvet Hälsingeostkaka. 

Nina Nurmesniemi

 

Hämta bifogad fil
Hämta bifogad fil
22 mars 2016 14:34