Gävleborg tvåa i medaljligan!

När SM i Mathantverk nyligen gick av stapeln i Åre, 24-26 oktober, fanns en hel del Gävleborgare på plats tillsammans med MatVärden. En del kom för att tävla, andra för att heja på. Det märktes inte minst under prisutdelningen där applåderna och glädjetjuten var många när medalj efter medalj kammades hem till Gävleborg. Det hann dock hända mycket innan prisutdelningen ägde rum. Medan de 95 medlemmarna i jurygrupperna satt och doftade, luktade, smakade och på alla sätt granskade och bedömde de 45 olika tävlingsklassernas 500 tävlingsbidrag, passade andra på att ta del av alla de inspirerande och kunskapsstinna seminarierna som ordnades under dagarna två. Och, inte minst, att träffa andra mathantverkare, experter och inspiratörer och knyta nya kontakter.

Jurygrupper i arbete; Heléne Westelius stående

Utmanande år för dryckeskategorin

Heléne Westelius och Leena Jansson från Hälsingland tillhör den fösta kategorin, den med äran att bedöma tävlingsbidrag. Heléne satt med i jurygruppen för Hälsingeostkaka medan Leena bedömde drycker. Leena menade att årets dryckesbidrag inte höll allra högsta klass men hade en förklaring till detta:

-Det är det exceptionella vädret som ställt till det lite grann, med så lite värme har inte frukter och bär fått mogna tillräckligt och fått den fyllighet de brukar få. Vi märkte t.ex. att det återkommande fanns skum med i produkterna och det brukar vara fallet under sådana väderomständigheter. Dock fanns det några riktiga pärlor!

Hälsingeostkakor gav guld och silver

Helénes klass Hälsingeostkaka fanns med för första gången i år, tidigare har såväl småländsk ostkaka som hälsingeostkaka tävlat i samma klass vilket inte varit helt lyckat då de är helt olika varandra. Arrangörerna var nöjda över att så många skickat in sina bidrag till den nya klassen! En som tävlade för första gången var Linda Mood från Smedsgårdens delikatesser i Näsviken.

Supportern David Fredin med Linda Mood

Medan Jämtland lyckades vinna i klassen Småländsk ostkaka var det ingen som klarade av att knipa medaljerna från Gävleborg; Johanna Hildingsson från Forsa Gårdsmejeri tog guld för sin klassiska variant av Hälsingeostkaka medan silvret kneps av just Linda Mood. Hennes bidrag Hälsingetigern, randig som en Tigerkaka av saffran, föll uppenbarligen juryn på läpparna.

Motiveringen för Lindas ostkaka:

En Hälsingeostkaka med kreativt randigt, saffransgult inre. Med en mjuk, len och lite tuggig konsistens. Lätt örtighet med insmickrande sötma. En Hälsingeostkaka med knorr!

Motiveringen för Johannas ostkaka:

En klassisk och traditionell Hälsingeostkaka med vacker, glödgad yta och lagom fasthet. Ren doft och där mjölkens egna smak blir huvudnumret. Ett äkta hälsingehantverk värt sitt namn!

 

Guldmedaljörerna Johanna Hildingsson, Annika Sahlin och Anna Bergenudd

Ett strålande bröd gav guld

En ytterst rörd Anna Bergenudd från Järvsö Gårdsbageri tog emot guldmedaljen i klassen Surdegsbröd med kulturspannmål. Hennes Nordsjö levain fick ett fantastiskt omdöme:

Ett strålande mathantverk. Brödet har en vacker brun nyans, en rik syra och lagom sötma. Ett bröd som verkligen visar spannmålens bästa sidor!

Annika Sahlin, med sina företag Skale Skafferi samt Helsinge sparris strax utanför Söderhamn, var dubbelt nöjd; dels över en guldmedalj i klassen Mjölksyrade grönsaker för sina mjölksyrade rödbetor men även för den expertrådgivning hon fick av självaste Sébastien Boudet, känd bagare:

-Jag tävlade också med ett bröd bakat på bland annat svedjeråg, främst för att jag verkligen ville få feedback för att kunna utveckla det på bästa möjliga sätt och det fick jag verkligen. Sébastien gav mig en hel del fina tips och tricks. Jag har också gått på flera bra seminarier som jag tycker varit givande!

Annika Sahlin får experttips av Sébastien Boudet

Motiveringen för Annikas mjölksyrade rödbetor:

Rödbetor, äpple och kål i en fin, syrlig förening öppnar upp en värld av kombinationsmöjligheter och nytänkande. Fint mathantverk!

Fina syltsorter gav juryn matsug

Ytterligare en kvinna bidrog till Hälsinglands medaljskörd och det var Lotta Persson från Lotta-boden i Loos som vunnit många medaljer genom åren men som varje gång är ödmjuk och helt säker på att ”det inte går vägen just denna gång”. Innan prisutdelningen sade hon så här:

-Jag vet inte ens vilka produkter jag tävlar med, jag har förträngt det hela sedan länge! Jag är här för att träffa folk och ha det bra, jag har hunnit bada i SPA-avdelningen och har ätit gott och det räcker mer än väl.

Knappt två timmar senare fick hon inte mindre än två guldmedaljer runt halsen! I klassen Klassisk sylt vann hon med sin Lingonsylt från Loos med motiveringen:

Vi blir sugna på raggmunk, äggkaka, palt och fläsk! Bra balans mellan sötma och syra i de fantastiska lingonen!

I klassen Kryddad sylt vann Lotta med sin Blåbärssylt med rom från Loos och motiveringen löd enligt följande:

Bra balans mellan bär och rom. Fantastisk! Vi vill ha mera!

Roger och Lotta Persson firar guldmedaljerna

Det var en strålande glad Lotta som senare intog middagsbordet med sin lika glada man Roger:

-Det är klart att sådana här vinster sätter ljuset på alla fina produkter som finns i Gävleborg, förhoppningsvis uppmuntrar det flera att våga ta steget och börja producera, menade Roger.

Gästrikland fick fyra medaljer

Medan det i Hälsingland var kvinnorna som bidrog till medaljskörden var det mer blandat i Gästrikland. Hans Erik Holmkvist representerade Högbo Gårdshandelsförening som lyckades med bedriften att få en medalj av varje valör. I sitt tal lyfte Hans Erik upp alla de medarbetare i föreningen som bidragit till framgången. I klassen Pastej/paté/sylta/lever- och blodprodukter vann Högbo gårdshandelsförening guld för sin sylta gjord av pressad gris med pepparrot med motiveringen:

En skönt grönskimrande sylta som anknyter till traditionella, svenska smaker. En värdig vinnare!

Hans Erik Holmkvist representerade Högbo Gårdshandelsförening

I klassen Blåmögelost kammade föreningen hem silverplatsen med motiveringen:

En mild och snäll ost!

I klassen Pressad ost/hårdost fick man brons för osten Längans med motiveringen:

En lovande ost med spännande smak!

Korven som anlände sent men kom först

Det sista guldet gick till Diléns saluhall i klassen Färskkorv; Diléns egen Salsiccia-variant övertygade juryn. En Salsiccia-korv som av olika anledningar höll på att missa transporten upp till Åre men som tursamt nog i sista stund hann med i tävlingen! Motiveringen löd enligt följande:

En excellent Italieninspirerad praktkorv med ljuvlig fänkålsarom.

Med dessa resultat placerade sig Gävleborg på en fantastisk andra plats i medaljligan, enbart med Jämtland före. Vi gratulerar alla medaljörer och önskar även alla de som inte nådde ända fram till pallplats ett stort lycka till i den kommande produktutvecklingen!

Nina Nurmesniemi

26 oktober 2017 18:02