Gävleborg tredje i medaljligan!

När SM i Mathantverk gick av stapeln i Östersund spände Hälsinglands och Gästriklands matföretagare verkligen sina muskler och visade vad de går för! Bland de 14 deltagande företagen från länet delades 7 medaljer ut; 4 guld, ett silver och två brons, vilket gjorde att man klättrade upp på en tredje plats i medaljligan endast slagna av Jämtland och Västerbottens län.

MatVärden ordnade en gemensam resa upp till Östersund och totalt var de ca 25 Gävleborgare på plats som med spänning väntade på resultaten under kvällens jubileumsgala, arrangerad av Eldrimner.

Sylt, marmelad och lufttorkat kycklingbröst knep medaljer

Lotta Persson från Lotta-Boden vann guld för sin hjortronsylt Fjällets guld i klassen klassisk sylt samt brons för hjortronmarmeladen i klassen klassisk marmelad och fullkomligen strålade av lycka:

-Jag hade inga som helst förväntningar och samtidigt har jag så väntat på detta, jag är så glad och rörd!!

Siw Persson från Ockelbo kyckling tävlade med 5 produkter varav det lufttorkade kycklingbröstet var en:

- Juryn är inte riktigt van med kycklingkött och visst ska man ha extra koll på just lufttorkad kyckling men med bra metoder och analys är den garanterat säker.

Garanterat god var den också för Siw kammade hem en silverplats i klassen lufttorkat kött!

-Det är verkligen en sporre att ta medalj, nu jäklar ska jag få upp de övriga produkterna till samma nivå!

Hon var mycket nöjd men menade också att den största behållningen med SM-tävlingen och Saerimner (kunskaps- och inspirationsdagarna som Eldrimner ordnar i samband med SM) är utbytet med de övriga deltagarna:

-Man har tid att träffas, umgås, bolla idéer och hitta gemensamma mål. Den tiden har man aldrig annars.

Från förskollärare till ostproffs och guldvinnare

Åsa Lindgren är den f.d. förskolläraren från Storvik som för tre år sedan helt sadlade om. Hon hade länge gillat att ysta ost hemma på fritiden och efter att hon gått en ystningskurs hos Eldrimner byttes de små kastrullerna ut mot 10-liters varianten. När hon sedan hörde att man på Högbo bruk ville starta upp egen ostproduktion tog hon kontakt med bruket. Hon fick lämna in smakprov till kökschefen på Högbo Brukshotell och uppenbarligen gillade han vad han smakade för hon anställdes och hon har levererat med besked; förutom nöjda kunder vann hon i fjol ett silver och ett brons i SM och i år vann hon och Högbo brukshandelsförening den ädlaste valören, guld för blåmögelosten Brukets blå!

 

Några av Gävleborgs duktiga mathantverkare! Johanna Hildingsson (Forsa Ostkaka), Siw Persson (Ockelbo kyckling), Gill Simpson (ostproducent) och Ulrika Frisk (Hälsinge Hallåmi)

Pressylta, lufttorkad fläskkarré och ostkaka medaljvinnare

Högbo gårdshandelsförening var verkligen i form för även Hans Erik Holmqvist kunde stolt lämna julbileumsfesten med en guldmedalj hängande runt halsen efter att ha levererat en pressylta som fick omdömet: Ett mästerverk, en fantastisk sylta! Mycket bra innovativt hantverk, tydliga och rena smaker. En värdig vinnare i sin klass.

Diléns saluhall fick en bekräftelse på att deras köttförädling fungerar utomordentligt; de fick hem en bronsmedalj för sin lufttorkade fläskkarré Coppa. Även flera av deras övriga produkter, t.ex. rabarberchutneyn och basilikapeston fick mycket goda omdömen.

-Det här sporrar till produktutveckling, menade Mikael Dilén som också fick goda råd på vägen av charkmästaren Jürgen Körber om bland annat hur man får till den perfekta salamin.

-Jag har så många idéer och tankar, jag måste genast ringa några samtal och så ska jag ta itu med salamitillverkningen så snart vi är hemma igen, konstaterade Micke full av iver!

Marie Lodstedt från Föne Ostkakeri var inte på plats så Linda Elverstig på MatVärden ryckte snabbt ut och hämtade hennes guldmedalj i klassen ostkaka och kunde sedan ringa upp Marie med den glädjande nyheten!

Nyttiga råd på seminarierna och träffarna

Även de deltagare som inte vann medaljer och andra som inte tävlade men var på plats för att inspireras och lära sig mera var nöjda, däribland Hälsinge Hallåmis Ulrika Frisk:

-Jag fick expertrådgivning och har så många nya idéer. Nu måste jag hem och komma på hur vi får fram pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar. Vi vill växa för det finns verkligen en marknad för vår produkt.

Maria Brook, getostproducent från gården Lars Pers i Österfärnebo, lyssnade på branschens bedömningsseminarium och tog till sig av det som sades:

-Jag fick ta del av saker jag inte visste om fast jag hållit på länge redan med ystning, det ska bli roligt att omsätta de nya kunskaperna i praktiken!

Visst finns det ostkaka i Gästrikland!

Lennart och Maria Sjöberg på Häckle Gård i Hamrånge är allt annat än rädda för att prova på nya saker. För fyra år sedan startade de upp mjölkproduktion och har numera ca 150 mjölkkor. Lennart jobbar fortfarande som ambulansförare men Maria har lämnat hemtjänsten för att ta hand om mjölkkorna på heltid samtidigt som hon också säljer Hamrångebygdens lokala producenters mat i ortens delikatessaffär, där även hennes egen ostkaka säljs. Tills alldeles nyligen hade Maria aldrig ätit ostkaka men hon grävde fram ett recept hon fått av en gammal dam under åren på hemtjänsten och efter att Lennart tjatat ett tag blev hon övertalad och tillverkar nu ostkaka. En så populär ostkaka att hon t.o.m. tävlade i SM i Mathantverk! Lennart å sin sida har blivit sugen på att lära sig mera om hur man förädlar kött till korv… Mer är att således att vänta från dessa drivna företagare.

Maria och Lennart Sjöberg

 

-Det är mycket Gävleborg här, det måste jag säga…  Det konstaterade Bodil Cornell, verksamhetsledare på Eldrimner, under prisutdelningen. Det kommer säkerligen att bli ännu mera Gävleborg i fortsättningen, bara att förbereda dig på det Bodil!

Nina Nurmesniemi

 

9 oktober 2015 16:51