Kaninrasuppfödning och salladsodling i bergrum när efterfrågan på lokalproducerat håller i

När branschorganisationen Livsmedelsföretagen gjort sin årliga undersökning bland medlemsföretagen om vad som påverkar deras produktion allra mest just nu finns den svenska, lokalproducerade maten och drycken med som en av de tre viktigaste faktorerna och som "den allra hetaste trenden". Lokalproducerat efterfrågas stort av konsumenterna och därefter kommer handelns egna varumärken respektive "hälsosamma produkter".

Bra timing för kött från raskaniner 

Att det lokalproducerade efterfrågas vittnar också många av länets lokala producenter om och en del nya producenter dyker upp, däribland några med ganska nischade verksamheter. En av dem är Hans-Peter Eriksson som driver företaget e-gården i Ockelbo:

-Jag har länge väntat på den rätta timingen och nu känner jag verkligen att den är här. Efterfrågan på både lammkött från våra Gestrikefår och kött från våra raskaniner är nu så stor att vi kommer att satsa på en större uppfödning och vi planerar också ett eget slakteri. Det märks att folk vill ha lokalproducerat och många efterfrågar kött där miljötänk och omsorg spelar roll.

Hans-Peters ansökan till livsmedelsverket är på gång och om allt går enligt planen blir det invigning till hösten.

Bergrum för salladsodling ny nisch

I Söderhamn driver Tommy Mårtensson salladsodling i ett gammalt bergrum som använts för tågvagnar. Han inspirerades av andra som odlar i bergrum, bland annat i London.

-Jag är forfarande på experimentstadiet men det fungerar verkligen bra. Belysningen ger värme och sallad, solrosskott och babyblad trivs. Jag har redan sålt lite till restaurangbranschen och till privatpersoner och jag tror verkligen på det här, berättar Tommy.

Tommy kommer eventuellt att kombinera salladsodlingen i bergrummet med att lagra potatis åt potatisodlare som behöver lagringsutrymme.

Nina Nurmesniemi

6 mars 2017 15:05