Flera SM-medaljer till Gävleborgs mathantverkare!

När SM i mathantverk 2016 under helgen gick av stapeln i Umeå var de inte bara de tävlingsdeltagande matföretagarna som var uppspelta och förväntansfulla. Det var också det 80-personer starka juryteamet som under hela fredagen, många ända in på kvällskvisten, skulle provsmaka och bedöma över 400 mathantverksprodukter. De ska inte enbart bedöma de olika klasserna inom mejeri, charkuteri, bageri, fiskförädling, bär-, frukt- och grönsaksförädling samt innovativt mathantverk utan även ge omdömen och konstruktiva ord på vägen framåt för varje enskild produkt, något som givetvis förutsätter gedigen kunskap inom området.

Flera juryexperter med från länet

För en del av tävlingsdeltagarna är det också just tips och råd från proffsen snarare än ambitionen att vinna som är det viktiga. Man vill veta hur produkten står sig jämfört med andra och med rätt vidareförädling kan man sedan vässa till den ytterligare. Gävleborg kan stoltsera med att hela tre stycken av juryexperterna i år kom från länet och närmare bestämt från Hälsingland. Annica Tengvall, sommelier och till vardags lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Bollnäs, jobbade hårt för att bedöma produkter inom bär-, frukt- och grönsaksförädling. Detsamma gjorde Leena Jansson från Kilafors, även hon sommelier med eget företag inom branschen och i SM-sammanhang en riktig veteran med många år bakom sig som juryordförande:

-Det gick riktigt bra och jag känner mig nöjd med årets tävling, konstaterade Leena.

För Hélène Westelius från Bollnäs, som också driver eget företag med mat och dryck i fokus, var det däremot första gången hon satt med i juryn och hennes uppgift var att bedöma de olika ostkakorna. Det gjorde hon så till den grad att hon efteråt inte mådde helt bra men humöret var på topp:

-Ja, jag har jag verkligen fått tillräckligt av det söta för ett tag framåt… Men det var roligt såklart och vi var dessutom alla helt överens om vilka av produkterna som skulle nå pallplats!

Leena och Hélène

Fisk, ost och sylta från Gästrikland på pallplatser

Medan juryn arbetade på kunde tävlingsdeltagarna och andra lyssna på föreläsningar om bland annat varumärkesskydd, opastöriserad mjölk, om mathantverket som nu har vind i seglen och om vad som händer med fisken när den röks och gravas. Det sistnämnda har Dennis Bergman från Saltharsfjärdens fisk & rökeri i Norrsundet full koll på, han var nämligen först ut av Gästrikarna att under prisutdelningen dagen därpå komma upp på pallplats och han kammade dessutom hem två medaljer! Ett guld för sina rökta strömmingsflundror med motiveringen Kärleksfull traditionell produkt med hög hantverksmässig kvalitet, och ett brons för sin böckling med motiveringen Vackert traditionellt mathantverk med en doft av nytjärad brygga.

Högbo bruks gårdshandelsförening visade hur framgångsrikt man jobbar där när både charkuteriets sylta på pressad gris och mejeriets långlagrade ost Logens lagrade kom upp på silverplats i sina respektive klasser. Hans Erik Holmkvist och Åsa Lindgren fick därmed ett kvitto på ett väl utfört mathantverk. Motiveringarna: En innovativ produkt som juryn verkligen gillade. respektive En fin ost med smörig smak med fyllig karaktär. Fast konsistens med bra smältbarhet.

Åsa med dottern Annika

Hälsingesylt, -granskott, -ostkaka och -bröd på topplatser

Hudik Bröds Dorothea Guth deltog för första gången i SM i år och det med bravur! Rågsurdegsbrödet förtrollade juryn och gav henne en guldmedalj. Ett vackert, korgjäst rundbröd med saftigt och elastiskt inkråm. Nyanserad sälta, sötma och syrlighet gör brödet oemotståndligt.

Johanna Hildingsson från Forsa gårdsmejeri visar på en mycket jämn och fin kvalitet när såväl hennes traditionella ostkaka utan saffran som den med saffran i, ”på Forsavis”, nådde pallplatser. Såväl brons- som silvermedaljen i klassen ostkaka blev hennes! Motiveringarna löd: En fin hälsingeostkaka med tydlig och god mjölksmak. resp. En lyxig och elegant hälsingeostkaka.

Ett par som också fick två medaljer med sig hem var Lotta och Roger Persson från Lotta-Boden i Loos. Deras syltade granskott i klassen ättiksinläggning nådde silverplats med motiveringen Skotten känns nyplockade och väl bevarade. Mycket god med välbalanserade smaker. En guldmedalj fick rabarbersylten med vanilj och kardemumma som uppenbarligen gick hem hos juryn: En härlig sylt med ljuvlig konsistens. Balanserad med mycket kardemumma, ren och fin rabarbersmak.

 Roger & Lotta

Gävleborg blev hedrande fyra i medaljligan. Stort grattis till alla och även till de som inte vann denna gång!

Nina Nurmesniemi

10 oktober 2016 14:58