Fler lokala matföretag ska fås med i den offentliga upphandlingen!

Lokalproducerad mat på bland annat länets skolor och äldreboenden har länge varit en sällsynthet. Detta därför att det har varit de stora matgrossisterna som dominerat i de offentliga livsmedelsupphandlingarna då hela processen uppfattats som dels svår och krånglig och dels inte anpassad för att mindre, lokala företag i länet skulle kunna vara med och ge anbud och ha en realistisk chans att få leverera.

Förenklingsarbete och informationskampanj

Sedan 2014 har det därför pågått ett aktivt jobb där Inköp Gävleborg, LRF och MatVärden jobbat för att förenkla hela processen och dela upp upphandlingen i mindre bitar så att även de mindre, lokala företagen ska kunna vara med och lämna anbud. Vi har arbetat med att informera företagarna om möjligheten att lämna anbud och har hjälpt till konkret med blanketter och andra frågor. Detta har lett till att mer lokalproducerad mat nu finns i de offentliga köken med många fler lokala leverantörer och nu vill vi få ännu fler att ta steget att lämna anbud inför nästa upphandlingsrunda!

Lokalproducerat med många fördelar

MatVärden vill, precis som de övriga aktörerna, att våra lokala matföretagare ska ha de miljoner som i annat fall många gånger går till stora europeiska företag. Med mat producerad i vår närhet gynnas våra lokala ekonomier och det skapas fler arbetstillfällen. Vi får ha kvar våra öppna landskap och transporterna blir kortare. Att istället för att äta mat vars ursprung är helt anonymt få veta exakt från vilken gård i närheten maten kommer glädjer många.

En presskonferens om den offentliga upphandlingen hölls den 8 februari där bland annat kostchefer, politiker och företagare medverkade tillsammans med Inköp Gävleborg och MatVärden.

SVT:s inslag finns HÄR.

Hälsingetidningarna skriver om upphandlingen HÄR.

På Sveriges radio kan du höra ett reportage via länken nedan. Reportaget startar 36.45 så scrolla framåt i programmet: P4 Gävleborg

Lite text finns även på P4 Gävleborgs hemsida.

Nina Nurmesniemi

9 februari 2016 10:14