Medan Eldrimner i många år arrangerat SM i Mathantverk är den finländska motsvarigheten en relativt ny företeelse. Det var nu tredje gången de finländska öppna mästerskapen i Mathantverk gick av stapeln, denna gång i det tvåspråkiga Ekenäs vid Finlands sydspets och tävlingsarrangemanget gick under namnet Kustens mat. 54 företag deltog och 108 olika produkter bedömdes, detta att jämföra med de svenska öppna mästerskapen i Mathantverk där 181 företag och närmare 500 bidrag bedömdes vid den senaste upplagan i Åre i oktober förra året. Förutom själva tävlingarna anordnades också en hel del seminarier och studiebesök.
Leena Jansson, här tillsammans med Hélène Westelius.
Målet med arrangemanget är precis som för Sveriges del att sätta mathantverket på kartan, att utveckla nya produkter, att höja kvalitén och att inspirera både etablerade företagare och nya sådana. En av de inbjudna domarna i Ekenäs var Leena Jansson från Bollnäs. Hon har mångårig erfarenhet som jurymedlem i SM i Mathantverk där hon bedömt produkter inom dryckeskategorin, något som hon nu fick göra även nu:
-Visst märker man en skillnad; det fanns några riktiga höjdare men ganska många bidrag som inte nådde upp till samma nivå som de svenska brukar göra. Det kan ha att göra med att tävlingen hölls nu på våren när det inte är egentlig säsong för bär och frukt men jag tror nog att Eldrimners mångåriga satsningar på utbildningar, kurser och tävlingar bidrar till den jämna och ofta höga kvalitet som de svenska bidragen brukar hålla.
-När jag sedan höll en föreläsning om Kryddning och smaksättning gällande drycker var intresset jättestort och alla var väldigt nöjda, jag tror att det fungerade som en slags ögonöppnare för dem.
Mjölksyrade produkter är populära i Finland.
I den finska tävlingen kan man genom bidragen ana den starka kultur som finns inom i synnerhet råg-, pirog- och fisktraditionerna men också vad gäller mjölksyrade produkter. Även ost- och korvhantverket står sig starkt. Att produkterna skiljer sig åt lite grann var något som Leena Jansson märkte:
-Ja, t.ex. är surdegsbröden alltid mörka rågsurdegsbröd. Man hittar inga ljusa surdegsbröd av levain-typ vilket visar på hur stark rågtraditionen är i Finland. Dock har det nyligen kommit ut en bok om det här och man hoppas på en större bredd av surdegsbröd framöver.
Någon speciell upplevelse du minns från tävlingen?
-Jag fick smaka på ett av vinnarbidragen, en yoghurt med granskott, och det var en fantastiskt god produkt!
Vinnaryoghurten med granskott i, från Pitkänens Lantgård
Tävlingarna är öppna för såväl nordiska som baltiska bidrag och ett antal sådana deltog i år och några av dem premierades. Nästa år hålls tävlingen i Jyväskyla, d.v.s. högre upp i landet i det finskspråkiga Finland, ett val som Leena Jansson tycker är bra:
-Nu hade man lyckats få med en stor del av den svenskspråkiga mathantverksbranschen medan den finskspråkiga mer eller mindre saknades. Det var så få bidrag med från övriga landet att man inte kan tala om ett genomsnitt av branschen men så kanske det alltså blir nästa år.
Kanske vi får se några Gävleborgsföretag ta chansen att låta utvärdera sina produkter på andra sidan havet nästa år? Kanske det är dags att utmana den karelska pirogen på allvar…?!
Nina Nurmesniemi