Festligt när landskapsfinalerna i Matverk avgjordes!

Det låg verkligen en spänd förväntan i luften när tävlingen Matverk 2016:s landskapsfinalister samlades för att ta del av prisceremonin. Det hela gick den här gången av stapeln i gammal hälsingemiljö på Rhenshammar i Bollnäs vilket passade synnerligen väl då en del av innovationstävlingens mål är att förankra den nya matprodukten i det gamla matarvet. En annan viktig del, att tänka innovativt och nytt, syntes också väl när de nya matverken presenterades; många kreativa, välgenomtänkta, spännande och finurliga idéer! 

Ett av bidragen, hallåmiburgare

Under dagens lopp hade de två jurygrupperna, en marknadsjury med ordförande Helene Westelius i spetsen samt en gastronomisk jury ledd av Malin Söderström, noggrant smakat, luktat, känt och tittat på produkterna. Hur god är produkten? Hur innovativ och nytänkande? Har den potential att bli säljbar och attraktiv på marknaden, d.v.s. i butiker och restauranger? Hur är kopplingen till vårt historiska matarv? Jurygrupperna hade bland annat detta att tänka på medan produkterna åkte fram och tillbaka och de tävlande, både nervösa och uppspelta, lugnt fick ge sig till tåls under eftermiddagen.

Skulle hallåmiburgaren bli först på prispallen? Skulle det rökta kycklingfettet, som ska användas på samma sätt som smör, anses så innovativt att det drog det längsta strået? Eller skulle det praktiska kittet med ingredienserna till en äppelkaka färdiga i en form, bara att röra ihop och grädda, anses bäst i klassen? Eller någon annan av de totalt åtta spännande produkterna som juryn hade att bedöma…  

Finurligt äppelpajskit, bara att röra ihop...

Efter sammanräkningen konstaterade Malin Söderström, som även sitter med i juryn för Årets Kock, att det varit en bra och spännande tävling och landshövding Per Bill såg också han nöjd ut där han minglade runt och gav feedback till tävlingsdeltagarna.

Energibar vann bland Hälsingebidragen

Hälsinglands vinnande bidrag avslöjades medan medias TV-kameror rullade och en av de tre personerna bakom produkten, förädlaren Marie Lodstedt från Föne Ostkakeri, blev så överraskad och glad över att deras energibar Hälsinge Boost vann, att journalisten fick upprepa sin fråga… Hon hade producerat bidraget tillsammans med kocken Lina Lundmark (Janssons Bröd) medan Vilhelm Nyman (Nymans Lantbruk) stod för råvaran. Energibaren består av hemkokt messmörskola tillsammans med göbb (rörost) som torkats och som ger det hela en nötig konsistens och över detta finns ett lager smulpajsdeg och slutligen ett chokladöverdrag.

Juryns motivering:

En naturlig produkt med rötter i Hälsinglands fäbodar, rätt i tiden – på språng!

En vackert förpackad Hälsinge boost

Unik nötdjursras del i Martins vinnande koncept

Gästriklands vinnande bidrag blev en Nordic Wagyu-burgare med Martin Sonefors (Reco Meat) i spetsen som förädlare, Patrik Eriksson (Hambrunge Säteri) som står för råvaran och Malin Eriksson som jobbat med förpackningen.

--Man ska inte krångla till det allt för mycket utan hålla det hela enkelt. Med en unik nötdjursras som Wagyu och en bra förädlad produkt i en tilltalande förpackning kom vi så här långt, konstaterade en glad Martin.

Juryns motivering:

En enkel, publik, men ändå lyxig produkt med hög kvalitet, att äta med gott samvete –och samtidigt oerhört god!

Martin Sonefors med marknadsjuryns ordf. Helene Westelius, MatVärdens Linda Elverstig samt den gastronomiska juryns ordf. Malin Söderström

Hedersdiplomet gick till råvaruproducenten Siw Perssons (Ockelbo kyckling) och kocken Hans Erik Holmqvists (Reco Meat) Ockelbo Fumé; ett rökt kycklingfett tänkt att ge smak på samma sätt som t.ex. smör.

Juryns motivering:

En ny och innovativ produkt som tar hand om sådant som annars skulle kasseras!

I slutet av januari går den nationella tävlingen av stapeln och då får vi se hur Gästriklands variant av hamburgare och hur Hälsinglands energibar klarar sig i konkurrensen bland alla övriga landskap… Vi önskar landskapsvinnarna ett stort lycka till med både förberedelser, finslipande och den spännande tävlingen!

Här hittar du även en länk till Mittmedias webb-tv-sändning som gjordes live på plats, 32 minuter TV!

Nina Nurmesniemi

10 november 2015 11:04