Ett imponerande startfält i Matverk 2018

 Den 12 april avgjordes den nationella tävlingen Matverk 2018 i Nyköping, tävlingen som lyfter Sveriges mest innovativa matprodukter och där man tävlar landskap sinsemellan. Det är en tävling där samarbete är en av nyckelfaktorerna för att lyckas och på plats fanns givetvis de två team som innan årsskiftet kammade hem vinsten i landskapsfinalerna för Gästrikland respektive Hälsingland.

Mejeriprodukter i topp

Från Gästrikland deltog således Hadeel Naeem, Högbo Gårdshandelsförening, med bidraget Yoghurtbollar med havtorn tillsammans med Roberth Eklund och Tina Pettersson från Järbogårdar, som står för mjölkråvaran. För Hälsinglands del tävlade Föne Ostkakeris Marie Lodstedt och Lotta-Bodens Lotta Persson med bidraget Hälsingesaffransostkaka med sylt på blåbär och rom, allt i ett praktiskt kit. Råvaran kommer från Wilhelm Nyman på Nymans lantbruk.

Utmärkelse till Gästrikland

Precis som i landskapsfinalerna bedömde en Smakjury produkterna utifrån perspektiv som bland annat smak, kvalitet och lokal koppling medan en Marknadsjury bedömde produkternas potential och överlevnadskraft på marknaden. I år tog sig varken Hälsinglands eller Gästriklands bidrag upp på pallplats men Gästriklandstrion premierades genom utmärkelsen Årets Kulturmöte Matverk 2018 med följande motivering:

”När kulturer möts så skapas förutsättningar för något nytt. Det som på var sitt håll upplevs som vardagligt får ett helt nytt liv. En högkvalitativ traditionell råvara. En förädlingsteknik från Mellanöstern. I det mötet skapades en innovation: Yoghurtbollar med havtorn från Gästrikland.”

Tävlingens vinnare blev Södermanlands bidrag Fermenterad soda i säsongens smak (rödbeta/nässla), andrapriset gick till Musseltapas (Bohuslän) och tredjepriset till Surdegspitabröd (Stockholm).

Stor konkurrens i år

Linda Elverstig, projektledare för MatVärden och tillika tävlingsledare för Matverks lokala delfinaler i Hälsingland och Gästrikland, är nöjd:

-Det var väldigt hög nivå på produkterna som tävlade i år, ett imponerande startfält helt enkelt, så konkurrensen var stor. Det var många spännande samarbeten!

Nina Nurmesniemi

13 april 2018 13:23