En matfilosofi som uppskattas!

Utgående från köket i friskolan Nytorp i Arbrå förser Gustavssons Servering & Catering dagligen 950 skolelever i närområdet med mat. Förutom eleverna på Nytorp kan bland annat barnen på förskolan i Växsjö och eleverna på friskolan Lust & Lära i Bollnäs ta del av eldsjälen Ingrid Gustavssons mat och matfilosofi. Det handlar om bra mat på råvaror producerade i Sverige, och helst från trakten i den mån det går, och mat lagad från grunden.

Lokala företag gynnas

-Allt vårt kött, vare sig det handlar om nöt, gris eller kyckling, är svenskt. Merparten av köttet beställer vi så lokalt det går från Tillmans i Bollnäs. Kompletterande beställningar gör vi till Björks i Färila eller till Siljans Chark. Grönsakerna kommer från Michelssons i Hudiksvall.

Ingrid kallar sig "petig" när det kommer till mat och råvaror.

-Jag är intresserad av att maten ska vara så ren och nyttig som möjlig och att den görs från grunden för att undvika olika e-ämnen. Alla dessa tillsatsämnen och halvfabrikat som finns kan leda till allergier och liknande så det kommer inte på fråga att vi skulle använda oss av t.ex. pulversåser eller margarin. Det ska vara riktigt mos och smör och rapsolja!

Pärbullar istället för matsvinn

Köttbullar till så många elever är omöjligt att själv hinna trilla men alla övriga köttfärsrätter, som t.ex. kålpudding och biffar, görs från grunden. "Pärgröt" (potatisgröt) med fläsk är en annan storfavorit precis såsom "pärbullar".

-Även dem gör vi från grunden på överblivet potatismos eller pärgröt. Då blir det inget matsvinn heller, konstaterar Ingrid och fortsätter:

-Jag fullkomligen avskyr när mat slängs. Det roliga med matlagning är att ta reda på allt och göra bra, riktig mat av det. Det blir ett plus både för miljön och ekonomin!

Ingrid våndades länge över hur hon skulle göra med tunnpannkakorna. Att pannkakor är populära bland barn är ett faktum men att hinna steka sådana till närmare tusen elever var en omöjlighet. Lika omöjligt var det för Ingrid att köpa in färdiga, polska pannkakor.

-Jag serverade länge enbart ugnspannkaka men när jag sedan fick upp ögonen för svenska, ekologiska pannkakor gjorde jag slag i saken. Nu kan vi med gott samvete även ha tunnpannkakor på menyn!

Gärna ekologiskt och helst hembakt bröd

Gustavssons satsar mycket på ekologiskt. Alla äpplen, bananer och citroner är ekologiska. Man bakar nästintill allt bröd själv och detta på ekologiska råvaror.

-Vi köper in mjöl från det lilla familjeföretaget Teve Kvarn. Därifrån köper vi också korngryn till pölsan för det blir så mycket godare så, menar Ingrid och fortsätter:

-Om vi av någon anledning måste köpa in bröd så blir det från vårt lokala företag Bull-Olles för de bakar utan konserveringsmedel och liknande. Jag vill bara servera naturligt bröd.

Säsongens råvaror

Gustavssons utnyttjar den möjlighet varje säsong erbjuder i form av tillgång till fina råvaror. Under svensk äppelsäsong klyftar man så mycket äpplen man hinner för att frysa in och sedan ta fram vartefter. Det mesta blir till olika äppelkakor och pajer till Nytorpelevernas fredagsefterrätt. Stora mängder lingon och hallon köps också in.

-Jag vill erbjuda så många barn som möjligt hemkokt sylt utan tillsatser! Särskilt förskolebarnen ska slippa köpesylten.

En väninna förser Ingrid med mängder av persilja och sallat som hon sedan använder sig av i köket.

Hur uppskattar då eleverna den mat som serveras och som Gustavssons är så måna om att ska vara genomgående bra?

Enligt Ingrid tänker inte barnen på att maten gjorts från grunden med omsorg och på bra råvaror.

Pulvermos och fabrikstoast godare?

-Jag får mycket uppskattning av föräldrar och lärare men många elever föredrar pulvermos och toastbröd.

Ruth Andersson, som jobbar i köket på skolan Lust & Lära och som serverar Gustavssons mat till skolans 380 elever, menar på motsatsen:

-Eleverna tycker att maten är superbra! När sjuorna börjar hos oss får vi alltid höra vilken enormt fin mat vi har.

-Vi som jobbar i köket uppskattar också maten otroligt mycket. Under en period hade vi en annan leverantör där halvfabrikat och liknande stod i centrum och vi vill verkligen inte gå tillbaka till något liknande igen. Vi är glada över att skolan prioriterar bra mat och bra råvaror!

Ett glas mjölk när man vill

Ruth berättar att de populäraste rätterna är pärgröt med fläsk, den panerade stekta fisken och tacos.

Blir det då inte dyrare att satsa så mycket på mat gjord från grunden på fina råvaror? Eleverna har dessutom fri tillgång till mjölk och hårdbrödssmörgåsar under dagen.

Karin Wellander ingår i skolans ledningsgrupp och berättar hur man tänker kring maten:

-Det blir lite dyrare men vi ser det som väl använda pengar, det är ju så jätteviktigt att eleverna får god och näringsriktig mat så vi prioriterar den. Maten är självklart också en konkurrensfördel; blivande elever har hört om och ser fram emot den goda maten på skolan på samma sätt som de som slutar på skolan berättar att de saknar den.

Respekt in i det sista

Gustavssons popularitet sträcker sig längre än så. Många vill engagera företaget när det gäller minnesstunder i kyrkan, dop, bröllop och begravningar.

-Sedan jag startade verksamheten 1993 har jag bakat alla gräddtårtsbottnar själv. Köpebottnar kommer inte på fråga och jag skulle aldrig fylla dem med annan sylt än hemkokt!

 

Nina Nurmesniemi

1 februari 2015 11:25