En kunskapsrestaurang har öppnat -även VM-gröt serveras!

Idag öppnades en ny restaurang i Bollnäs av Viola Adamsson, känd för att sedan länge jobba med och för den nordiska maten i många olika, spännande roller. Nu är det dock den nya restaurangen som har huvudfokus!

- Här ska jag bjuda på mina samlade kunskaper om traditionell husmanskost, hälsosam nordisk kost från min forskning, kost för idrottare och det jag kallar för ”Smakarv Hälsingland – tradition och trend” alltså hälsingska delikatesser, säger Viola Adamsson.

Grötbuffé och föreläsningar

- På ”Restaurang Smaker ” kommer gästerna att kunna äta grötbuffé, frukost, lunch och fika och köpa matlådor och salladslådor att ta med. Föreläsningsserier med olika teman, till exempel gröt, fiber och fullkorn liksom om min forskning kommer att erbjudas. Naturligtvis med smakprov på mat som passar till och följer de senaste rönen.

- Den som vill kan till lunch varje dag prova rätter från min avhandling ”A healthy nordic diet and cardiometabolic risk factors” som förresten genomfördes med försökspersoner i Bollnäs. Men ”Restaurang Smakers” inriktning är inte dietmat. Sund och god husmanskost med livsmedel för en hållbar landsbygd är min grundfilosofi, säger Viola.  

Kostcoach för landslaget i skidåkning

Viola Adamsson är uppväxt i Segersta, utbildade sig till hushållslärare och hamnade så småningom på Kungsörnen som då på 1980 och 90-talet var kostcoach för svensk idrott, bland annat åt landslaget i längdskidåkning. Viola reste med skidåkarna till sju VM och två Olympiska spel och en mångfald världscup-tävlingar och såg till att de fick den mat de behövde för att prestera på topp. I kofferten packades bland annat havregryn och rågflingor. Bakom kostråden låg avancerad forskning om näring och fysisk prestation. Intresset för mat och vetenskap var väckt och Viola blev senare doktorand vid Uppsala universitet.

Spännande forskningsresultat

- Jag jämfärde vår nordiska kost med sitt innehåll av råg, korn och havre, fet fisk, rapsolja och andra nordiska grödor med den så kallade medelhavskosten. Det visade sig att den nordiska kosten väl kan mäta sig med medelhavskosten ur hjärthälsosynpunkt. Både Violas avhandling ”A healthy Nordic Diet and cardiometabolic risk factors” och kokboken ”Nordens bästa mat” som bygger på forskningen har fått pris såväl i Sverige som internationellt. Den 15 oktober detta år gjorde de gångna 20 årens vinnare upp i Gourmand International om ”Best of the Best” i Frankfurt. Viola Adamssons kokbok blev ”Best of the Best” i kategorin ”Bästa skandinaviska kokbok” och avhandlingen fick en andra plats i kategorin ”Diets”.

Hälsinge-tapas på menyn

Men Viola har också en del av sitt mathjärta hemma i Hälsingland, på hennes restaurang kommer man kunna äta Hälsinge-tapas och så småningom ta sig en snaps. Och hon älskar gröt – inte så konstigt för den som fördjupat sig i fullkorn och fibrer. Men bara nyttigt räcker inte.

- På min grötbuffé ska det finnas spännande grötar, lyxiga grötar, överraskande grötar – och många läckra tillbehör för den som vågar, säger hon.

- Och jag lovar att servera den skotska gröt jag tävlat med i Gröt-VM, avslutar Viola.

4 november 2015 14:42