Diléns saluhall -ett företag med växtvärk

Mikael och Charlotte Dilén är paret som vågade ta steget att följa sin inre övertygelse och lämna de säkra jobbet med garanterad semester till förmån för ett hopp rakt in i det okända som egna företagare inom matbranschen. Mikael jobbade som butikschef på en större mataffär i Sandviken men blev allt mer övertygad om att jobbet inte passade honom:

-Det fanns ingen frihet att sälja de varor man verkligen ville sälja eller att jobba med producenterna i närheten. Möjligheten att ta ut svängarna och arbeta på sitt eget sätt, för det man själv brinner för, hindrades av ett färdigmallat koncept och planering månader i förväg.

Drömmen om en saluhall med närproducerad kvalitetsmat och ekologi i fokus fanns där och när lämpliga lokaler hittades i Valbo var processen i gång.

-Visst kände vi ångest och tänkte att vi är tokiga som ger oss in på detta men det var vad vi ville göra! Vi hade sett tillräckligt av storindustrins processade mat och ville jobba med motsatsen. För oss är det viktigt att stödja bönderna i vår närhet, att vara med och bidra till öppna landskap och att kunna erbjuda människor båda godare och bättre mat utan tillsatser.

Det skulle komma att ta fem år innan Charlotte och Micke som egna företagare kunde åka på sin första semester igen men det är inget som grämer dem:

"Är man inte nöjd med kvalitén får man lära sig och fixa det själv!"

-Vi jobbar med det vi vill och vi har ständigt utvecklat verksamheten och vår egen kunskap. Efter hand märkte vi att vissa varor inte riktigt höll måttet så då tog vi steget till att börja med en egen ekologisk styckanläggning där vi själva kan stycka och möra allt kött. Följande moment blev sedan att lära oss att förädla köttet och där har vi lyckats bra och till och med knipit medaljer inom SM i Mathantverk! Först för bland annat korv och nu i år för vår lufttorkade fläskkarré Coppa, berättar Micke glatt.

Planerna på att utveckla verksamheten ännu mera har funnits där och efter just SM i Mathantverk, där det finns många likasinnade att bolla sina tankar med och experter som håller föreläsningar och ger rådgivning, är paret Dilén redo för nya äventyr, både små som stora.

Kommer att satsa på inälvsmat

-Det handlar inte bara om att vi fick fantastiska råd av den tyske charkmästaren Jürgen Körber om hur vi ytterligare kan vässa våra salamikorvar utan också en givande föreläsning om inälvsmat och hur man tar tillvara hela djuret, något som vi planerat att göra, berättar Micke och fortsätter:

-För att vara ett fullfjädrat charkföretag ska vi kunna även den här biten och jag kan knappt vänta på att erbjuda inälvsmat i form av njurar, njurtapp, mellangärde, lever, tunga o.s.v. i smakliga former. Redan nu har vi ett mindre sortiment av inälvsmat med t.ex. rökt hjärta som säljer bra.

Charlotte har lite funderingar kring hur kunderna ska fås att uppskatta just inälvsmat eftersom den för många förknippas med någonting ”äckligt” men Mickes övertygelse är stark:

-Jag tror verkligen stenhårt på detta; det är ett miljötänk, det är billigare produkter för kunderna och framför allt är det gott!

Charlotte fortsätter:

-Ja, det gäller ju att få kunderna att förstå detta, att våga prova och låta sig hänföras!

Charlotte Dilén (längst till höger) tankar kunskap om inälvsmat och hur man tar tillvara hela djuret, detta under ett seminarium i Östersund där SM i mathantverk också gick av stapeln.

Egen grönsaks- och bärodling framöver

Medan Micke jobbar mycket med smaksättning och de olika produkterna är Charlotte den som jobbar mest med själva försäljningen. Hon har dock ett stort intresse för grönsaksodling och kommer att styra över en del av sin tid till det framöver:

-Vi upplever att det är svårt att få tag på tillräckligt med bra, ekologiska grönsaker, bär och kryddor så vi har nu planerat att starta lite egen odling både på friland och i växthus. Vi har ju så många produkter vi vill kunna erbjuda kunderna men vi har t.ex. haft svårt att få tag på ekologiska jordgubbar och mycket annat som vi behöver.

Paret har förädlat fram många olika produkter som t.ex. basilikapesto, rabarberchutney och andra smaksättningar.

-Vi vill kunna utöka det här sortimentet för vi vill ju kunna tillhandahålla allt. Många ser oss felaktigt som ett renodlat kött- och charkföretag men vi satsar lika mycket på att erbjuda lokala producenters fisk, bröd, grönsaker, mjöl och ost. Under SM i Mathantverk fick vi fina omdömen om t.ex. basilikapeston och rabarberchutneyn och känner att vi vill satsa mer på detta.

Snart ytterligare en butik, nu i Gävle

För att kunna utveckla verksamheten med de nya satsningarna krävs större lokaler, både för att expandera men också för att öka försäljningen och därmed klara av investeringarna som ska göras.

-Vi håller på att titta på lokaler centralt i Gävle för där kan vi även få spontankunder, något vi inte har i Valbo eftersom vår saluhall ligger lite avsides, berättar Charlotte och fortsätter:

-Vi kommer då att fortsätta ha öppet några dagar i veckan i Valbo men det blir mycket fokus på Gävle framöver.

Nyss hemkomna från SM i Mathantverk väntar alltså lokaler att inventera, salamikorv och annat som ska förädlas fram till perfektion, det sedvanliga jobbet med försäljning, styckning, mörning och marknadsföring och nu inte minst förberedelser med julskinkor. Stressigt?

-Det är inga problem, vi har en bra uppdelning mellan oss, barn som hjälper till och vi tycker om vårt jobb!

Pannkaka på julafton

Ja, och någon mat behöver ni ju inte laga då allting finns klappat och klart i butiken?

-Jo men visst behöver vi det! Vi äter inte det vi handskas med dagarna i ända, det går helt enkelt inte! Det blir vanlig husmanskost; ärtsoppa, rotmos och sådant. Vi planerar varje jul att vi ska ha traditionell julmat men redan i början av november inser vi att ingen, varken jag och Micke eller barnen, klarar av att ens se julskinka, fiskinläggningar med mera… Vi har ätit pannkaka senaste jularna!

Nina Nurmesniemi

 

 

9 oktober 2015 12:22