Det finns plats för mer lokalt glassmakeri!

Vad gör man när sommarens hektiska glassäsong övergår i fallande löv och mörka kvällar?

-Man pustar ut! Efter 120 dagars intensivt arbete non-stop är det riktigt skönt med hösten…

Det konstaterar Malin Eklund-Arefjärd som tillsammans med sin man Tomas Eklund driver Lanthandeln Café & Keramik i Växbo och där man från början av maj till slutet av augusti dagligen tillverkar och serverar glass i stora lass. Det är nu två somrar som man haft igång sin verksamhet och Malin är nöjd:

Stor efterfrågan på lokalproducerad glass

-Ja, det är väldigt populärt! Jag måste säga att affärerna går bra, vi har blivit så otroligt väl emottagna att jag inte hade kunnat föreställa mig det här. Uppenbarligen är det många som vill ha egengjord, dagsfärsk glass.

Det är Tomas som står för glasstillverkningen. Han är självlärd och passionerat förtjust i glass:

-Han skulle aldrig äta godis men det blir däremot stora mängder glass, skrattar Malin.

Varje dag tillverkas nio olika smaker, både krämigare glass av gelatotyp och olika sorters sorbetvarianter. Glassen görs på lokalproducerad mjölk och även smaksättningen är lokal i största möjliga mån:

-Jag är en syltare och saftare av guds nåde så vår egen sylt och våra bärpuréer fungerar perfekt i glasstillverkningen. Speciellt sorbetvarianterna blir lokala men även glassen så långt det går. Som exempel kan nämnas en riktig storsäljare; glass med Arbrå citronkaka i…

Andra populära sorter är t.ex. kladdkakeglassen samt citron- och äppelsorbet.

-Vi varierar smaker från dag till dag, det är lite av ett koncept och det blir då en överraskning för kunderna vad vi har att erbjuda just den dagen.

Våga ta steget!

Under det mörka halvåret sysslar Tomas med juiceförsäljning medan Malin ägnar sig åt sin keramikverksamhet. Men helt stiltje är det inte med glasstillverkningen och försäljningen:

-Nej, till vissa evenemang, till julmarknader och till nyårsafton är vi igång igen. Då blir det mer juliga smaker som saffran, kanel och kardemumma…

Malin efterlyser fler lokala glassproducenter:

-Vi behöver vara många fler. Det finns efterfrågan och folk som vill jobba, det är bara att ta steget och våga!

Ja, det ser tyvärr glest ut med glassproducenter i länet. En ytterligare glasstillverkare är dock Bergsjöglass som även de tillverkar egengjord glass på lokalproducerad mjölk.

Martin Honkasalo håller med om att efterfrågan är stor.

-Vi har kunder i Nordanstigs- och Hudiksvallskommun och all glass vi gör säljer vi. Planerna är att expandera framöver!

Även Tevsjö destilleri i Järvsö har i sommar provat på egen glasstillverkning i lite mindre skala främst åt besökarna. Anna Larsson berättar: 

-Det var väldigt positivt och vi skulle gärna vilja fortsätta att utveckla den verksamheten. Vi har ju en idé vi gärna skulle vilja förverkliga men vi behöver hjälp, någon som är redo att helhjärtat gå in för glassmakeriet!

Nina Nurmesniemi

 

 

19 oktober 2016 13:39