Delta i Matverk 2017!

Anmälan till tävlingen Matverk 2017 är igång. Våga utmana dig och få en skjuts framåt i din utveckling/ditt företagande när det nu åter är dags för den spännande tävlingen Matverk. Det är tävlingen som varje år utmanar landets alla landskap att sinsemellan tävla genom att lyfta fram det bästa som finns i landskapet i form av en innovativ produkt där både nytänkande och regional koppling är centralt. Det har de senaste åren tagits fram jättemånga spännande produkter när kreativa matlagare och råvaruproducenter slagit sig samman, ibland med ytterligare en tredje lagmedlem som bidragit med sina kunskaper i formgivning/design, eftersom själva förpackningen/paketeringen ska vara lockande.

Hälsingland har varit på prispallen

I fjol blev Hälsinglands vinnande bidrag energibaren Hälsinge Boost som består av hemkokt messmörskola tillsammans med göbb (rörost) som torkats och som ger det hela en nötig konsistens och över detta finns ett lager smulpajsdeg och slutligen ett chokladöverdrag. Juryns motivering löd enligt följande:

-En naturlig produkt med rötter i Hälsinglands fäbodar, rätt i tiden – på språng!

Gästriklands vinnande bidrag blev en Nordic Wagyu-burgare:

-Man ska inte krångla till det allt för mycket utan hålla det hela enkelt. Med en unik nötdjursras som Wagyu och en bra förädlad produkt i en tilltalande förpackning kom vi så här långt, konstaterade en glad Martin Sonefors efter att ha tagit hem vinsten.

Juryns motivering löd enligt följande:

-En enkel, publik, men ändå lyxig produkt med hög kvalitet, att äta med gott samvete –och samtidigt oerhört god!

Just dessa två bidrag klarade sig inte upp på pallplatser i den nationella tävlingen men år 2014 lyckades Hälsingland med bedriften att kamma hem en silvermedalj i den nationella tävlingen och detta i konkurrens med 140 andra produkter! Det var det lufttorkade, kryddade lammköttet Lambetta som kocken Hans Erik Holmqvist förädlade av producenterna Elisabeth Thoréns och Lotta Wallbergs lammlår. Han experimenterade fram en kryddning och en sälta som föll smakjuryn på läppen och Lambettan vann dessutom pris för högsta jurypoäng i specialkategorin teknik. Förutom silvermedaljen fick laget även 50.000 kronor till produktutveckling. Nu efteråt är teamet nöjda med den marknadsföring och den försäljningshausse som deltagandet i tävlingen innebar.

Vill Du se Ert matverk i butikshyllan eller på restaurangen?

Vill Du också utmana dig själv och bidra till en utveckling av just ditt landskaps matutbud? Vill du få Gästrikland/Hälsingland att synas än mer på matkartan och se ditt matverk säljas i t.ex. butiker, hos grossister eller på restauranger?

Laget ska alltså bestå av 2-3 personer där en råvaruproducent samarbetar med en yrkesverksam inom matlagning eller/och en förädlare. Därtill kan en möjlig tredje lagmedlem vara en yrkesverksam formgivare, designer eller kommunikatör. Produkten tävlar sedan mot de andra deltagarnas matverk i landskapsfinalen som vi på föreningen MatVärden står värd för den 7 november på Gävle Slott, och vinnaren för Gästrikland resp. Hälsingland går vidare till den nationella tävlingen.

En namnkunnig jury kan ge dig ovärderlig feedback

Det är många aspekter som vägs in när den professionella juryn bedömer produkten; ätupplevelsen (doft, smak och textur), marknadspotential, den regionala kopplingen, hur nytänkande produkten är samt även tekniken, d.v.s. hur omsorgsfullt och yrkesskickligt matverket är producerat? I juryn finns många duktiga personer, proffs på dessa olika aspekter.

Juryn kommer högst sannolikt även i år att ledas av Malin Söderström, känd kock, krögare och kokboksförfattare, ursprungligen från länet. Sedan flera år är hon proffs på att bedöma mat och dryck och har haft och har uppdrag för t.ex. Årets Kock, Sveriges Mästerkock och tävlingar utomlands. Många andra namnkunniga personer kommer att sitta med i juryn, däribland Landshövding Per Bill och Jaqueline Cavazza, Sveriges enda gastronom utbildad vid slow food-universitetet i Italien. Det blir en bra blandning av kockar och näringsliv och du kommer att få konstruktiv feedback från juryn om din produkt vare sig du vinner eller inte!

Tveka inte, anmäl dig!

Du kan läsa mer om tävlingen Matverk 2017 via denna länk och bifogat hittar du all vår info om landskapsfinalerna.  Sista anmälningsdag är 30 oktober.

Observera att vi kan försöka hjälpa till att koppla ihop råvaruproducenter, matlagare/förädlare och ev. formgivare om ni har svårt att finna varandra...

För frågor om tävlingen och anmälan, kontakta Linda Elverstig:

070-593 65 32 eller linda@matvarden.se

Nina Nurmesniemi

Hämta bifogad fil
Hämta bifogad fil
24 augusti 2016 13:09