Coaching: Satsa på kvalitetsfrukost med lokala influenser och du som företagare gynnas!

Det fina hotellets torftiga frukost lämnade en känsla av besvikelse medan vandrarhemmet serverade en måltid så överraskande god att vi inte kommer att glömma den i första taget! På sociala medier och olika bedömningssajter sprids idag snabbt berömmande ord eller besvikna kommentarer och mycket ofta handlar det om maten. Ett dåligt frukosterbjudande vid övernattningar kan stjälpa hela upplevelsen medan en genomtänkt måltid med bra kvalitet visar att man bryr sig om oss som besökare och det är vi inte sena med att uppskatta.

Klart att man ska få smaka på Hälsingland och Gästrikland även på morgonen!

När man som gäst väljer att bo på t.ex. en Hälsingegård eller i skärgården så vill man gärna kunna uppleva något lokalt från regionen i matväg. Om man som företagare erbjuder ett genomtänkt frukost- eller måltidspaket, där gästen får en möjlighet att ”äta platsen”, d.v.s. ta del av lokala råvaror och matarv, ökar chanserna att få fler övernattningar. Frukosten med den där lilla extra omsorgen stärker hela upplevelsen och kan vara en anledning till att man faktiskt väljer just den leverantören av boende. Och många är beredda att betala för bra kvalitet!


Matinspiration utifrån fiskelägen, Hälsingegårdar & fäbodar eller skogens vilda skafferi?

MatVärden har den senaste tiden fokuserat lite mera på just detta, på de frukost- och matkoncept som erbjuds hos länets Bed & Breakfast-aktörer. Lämnar måltiderna något bestående intryck eller har man glömt dem lika snabbt som man stiger upp från bordet? Linda Elverstig och Hans Erik Holmqvist har genomfört ett flertal coaching-uppdrag runt om i länet på så vitt skilda platser som Åmot i Ockelbo kommun i Gästrikland, Axmar Bruk, nästan på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, samt hälsingska Långvind i Hudiksvalls kommun.

Gemensamt för platserna är att företagare där uttryckt sitt intresse för att prata frukost-/måltidskoncept utifrån matarv och lokalmatsperspektiv. I samtalen har man inte enbart fokuserat på vad man kan servera utan också på hur man lägger upp maten och serverar den samt hur man får ekonomi i måltiderna.

Vad kan DU som företagare göra?

-En av de viktigaste bitarna man kan börja med är att scanna av vilka lokala producenter som finns i närheten. Man kan använda sig av deras kvalitetsråvaror eller förädlade produkter, berättar Linda Elverstig och fortsätter:

-Sedan kan man planera utifrån följande frågeställningar:

- Ska frukosten/måltiderna vara lika alla årstider?

- Hur presenterar jag maten på bästa sätt; dukning, porslin o.s.v.?

- Hur kan vårt gamla matarv i just den här trakten ta sig an ett modernt uttryck?

- Vad är bra kvalitet?

- Vad är gästen beredd att betala för?

Ulrike i Axmar har öppnat B & B

En av de som ville diskutera frukostkoncept är Ulrike Steiner från Axmar Bruksbod. Hon är själv en lokal livsmedelsproducent som säljer sina egenproducerade produkter under företagsnamnet Kryddan i Tillvaron; kryddblandningar, saft, vinäger, honung, sylt, marmelad och gelé och nu har hon alldeles nyligen öppnat ett eget Bed & Breakfast. Det handlar om fyra sovrum som är inredda för att ta emot besökare och här saknas inte idéer och visioner framåt med egna odlingar, växthus, ev. egna höns och så caféet i det gamla orangeriet som kommer att öppna i sommar.

Bakar eget bröd till gästerna

- Vad kan man förvänta sig av en frukostupplevelse när man vistas i en gammal bruksmiljö vid havet?

Därifrån utgick diskussionen och Ulrike, som redan kan förse sina gäster med sina egna lokalproducerade kvalitetsprodukter, och som bakar både eget bröd och serverar t.ex. lax från fiskaren på Gåsholma, gick gladeligen igenom allt från gröt till signaturrätter tillsammans med Hans Erik och Linda.

-Vi hade ett jätte livligt och inspirerande möte med många idéer! Det var dels skönt att få en bekräftelse på att det jag håller på med är bra och positivt och dels så dök en massa nya idéer upp. Vi pratade inte bara frukost heller utan också prissättning och helhetsupplevelse. Det var nästan så att tiden inte räckte till eftersom vi bollade så mycket tillsammans… Jag känner att jag har mycket med mig från träffen och tankarna står inte stilla.

Andras erfarenheter intressanta

Hade det då varit bättre med en föreläsning snarare än personlig coaching av det här slaget?

- Jag tycker att det faktiskt är mycket bättre att ha haft båda här hos mig än en föreläsning, ett stort plus alltså med personlig coaching. Det som kan saknas är dock det nätverk man skulle ha fått om man deltagit i en föreläsning med många deltagare. T.ex. skulle jag gärna vilja höra hur det går för andra som haft Bed & Breakfast-verksamhet betydligt längre än vad jag haft. Jag är jättenöjd men jag skulle kunna tänka mig ytterligare en träff eller ett samtal…

Olika miljöer ger olika koncept

Hans Erik, vilka är dina intryck efter dina möten med de här företagarna som satsar på övernattningar och vill lägga ett krut på just matbiten?

-Jag har verkligen insett hur mycket mer man kan tillföra genom att besöka företagarna i deras egen miljö snarare än att ha en allmän inspirationsdag. Alla miljöer är olika och förutsättningarna likaså så de olika variablerna vi diskuterar kan bli helt olika och det som är lokalt vid kusten är något helt annorlunda än det mitt i skogen, för att bara nämna ett exempel.

Nina Nurmesniemi

 

5 juni 2017 14:36