The Church i Sandviken vill ha lokalproducerat på menyn

Den helt nyöppnade restaurangen i Sandviken finns i en allt annan än modest lokal mitt i centrum. Det är den 110 år gamla före detta Baptistkyrkan, kallad Drottningen, den äldsta byggnaden i Sandvikens stadskärna, som under två års tid renoverats på ett fantastiskt tilltalande sätt. Restaurangen kan med ett enda ord beskrivas som “maffig”. Man har bevarat orgeln som tillsammans med en fyra meter bred, mäktig ljuskrona och en bardel utgör navet i The Church. Tillsammans med ljusinsläppet från de stora fönstren skapas rymd och öppenhet i restaurangen som egentligen inte är någon restaurang utan en “gastropub”.

Himmelsk inramning men jordnära rätter

Krögaren Ola Tigerstrand berättar om vad man menar med det konceptet:

-Med gastropub vill vi kombinera pubkulturen med ett större och finare utbud av mat och dryck. Vi vänder vi oss till människor som vill umgås, njuta av en god middag eller bara ta ett glas med en vän eller affärsbekant. Det handlar om att erbjuda vällagad mat på bra råvaror till ett vettigt pris.

Trots den himmelska inramningen ska rätterna vara jordnära. Ola vill att man lätt ska känna igen dem.

Ola Tigerstrand

Hur tänker ni kring råvarorna och det lokalproducerade?

-Ja, jag är ju av den åsikt att maten blir godare ju kortare väg råvarorna har till skafferiet och vi vill ha så mycket närproducerat som möjligt förutsatt att produkterna har den kvalitet vi efterfrågar. Ibland är även kvantiteten viktig men inte alltid eftersom vi inte styrs av en fast meny utan ändrar den efter säsong och efter vilka råvaror vi har just för tillfället. T.ex. får vi nu in fin kalvfärs av Bernhardssons och då blir det Wallenbergare på menyn under några dagar. Därefter blir det något annat beroende på vad vi får in. Det är många gånger de lokala leverantörerna som inspirerar oss.

Till de andra lokala leverantörerna hör i nuläget, förutom Bernhardssons Gårdskött även Ockelbo kyckling, Leksands fisk och alla mejerier kommer från Gefleortens. Men Ola Tigerstrand vill ha in mer lokalproducerat:
-Vi vill gärna samarbeta med många fler lokala leverantörer och speciellt söker vi efter grönsaker, produkter från gårdsmejerier och lokalproducerade charkuterier.

Nina Nurmesniemi

 

8 september 2016 14:09