Barn + lokalproducerad mat = sant

Under sommaren ordnas på några platser runt om i landet så kallade matskolor arrangerade av 4 H-klubbar. Barn i åldrarna 8-12 får en möjlighet att lära sig mer om nya smaker och närproducerad mat genom gemensam matlagning och i kombination med rörelse i form av roliga lekar och skoj.

I Gävleborg finns 4 H-klubben Naturhjältarna i Sandvikens kommun och det är nu klart att det kommer att bli en matskola i sommar. Petra Smyth är föreningens ordförande:

-För oss är det viktigt att man lär sig genom konkreta aktiviteter. Vi vill främja sunda levnadsvanor så det kommer att bli många roliga aktiviteter där man rör på sig och varje dag kommer barnen att gemensamt få laga såväl frukost och lunch som mellanmål tillsammans, baserat på närproducerade råvaror.

Traktens lokala producenter gynnas

-Här i trakten finns ju allt från Jäderfors potatis, Gefleortens och Ockelbo kyckling till Gustafsängs trädgård med alla sina grönsaker och Berglunds bageri med sitt mjöl. Vi kommer att kolla upp vilka alla lokala producenter vi har och så kommer barnen att varje dag få laga nyttig, god mat.

Besök på bondgård är inplanerat

-Vi kommer också att besöka en gård här i närheten för att visa var maten kommer ifrån, berättar Petra avslutningsvis.

Nina Nurmesniemi

Vill du veta mera om idén om matskolor kan du kolla www.matskolor.se

24 maj 2016 11:14