Årets potatissäsong i Gästrikland, bra eller dålig?

Det blir många samtal innan jag får tag på Anders Hansson i Jäderfors, det är full rusch ute på åkrarna  nu när vinterpotatisen ska skördas. Anders driver sedan 1993 sitt familjeföretag på den gård som funnits i släktens ägo sedan 1880 och fokus idag ligger på potatisodling, periodvis även på odling av spannmål, oljeväxter, vall och energiskog på de ca 110 hektar åkermark man har.

Halverad skörd i Jäderfors

Det är en lätt uppgiven potatisodlare jag har på tråden. Den normala skörden på ca 250 ton som brukar levereras till butiker, restauranger och som också säljs direkt hemma på gården kommer att bli halverad i år. Spannmålen som var så fin i början av säsongen är, efter allt regn, ännu oskördad och kommer att tappa i kvalitet. Ärterna hade också ett dåligt år i år…

Kunderna vill inte ha stora potatisar

-Det är klart att det känns motigt och att man tappar sugen. Det är svårt att få någon ekonomi i verksamheten och överleva med en halverad skörd och dålig kvalitet på potatisen. Potatisarna är stora och få vilket är negativt eftersom mycket då försvinner i sorteringen, kunderna är kräsna och vill ha normalstora potatisar, inte stora eller små!

Anders Hansson odlar sex olika potatissorter varav ca 70% utgörs av King Edward som alltså i år enbart gett hälften av en normalstor skörd. Detsamma gäller sorten Amandine medan den fasta sorten Princess gått bättre:

-Den är mycket god också och passar inte bara som kokpotatis utan är förträfflig även som ugnspotatis, berättar Anders och man märker en lite gladare ton när engagemanget för potatisen som råvara får komma till uttryck.

- Jag har kvar sorterna Asterix och Superb så där vet jag ännu inte hur skörden blir. För färskpotatisen gick det något bättre än för vinterpotatisen.

Anders Hansson kommer nog att odla potatis även framöver men det är inte säkert att det blir som kommersiell potatisföretagare:

-Nog kommer jag att fortsätta men det kan hända att det blir någon form av hobbyverksamhet som jag gör på sidan om ett annat jobb.

Mycket bra kvalitet i Valbo

En helt annan situation har Ola och Johan Fredlund i Valbo som driver företaget Jordnära produkter med ekologisk odling av främst potatis och morötter:

-Skörden är ju inte alls klarbärgad ännu men som det ser ut nu blir den bara strax under det normala och kvaliteten är väldigt bra, konstaterar en nöjd Ola Fredlund och fortsätter:

-Både vår tidigare sort Artemis och vår vinterpotatis Maestro håller hög kvalitet fast mera regn vill vi inte ha då det gör förhållandena så svåra att få upp våra potatisar och rotfrukter.

Även Jan Eriksson, potatisodlare i Valbo med företaget Anderssons Potatis AB, är nöjd. T.o.m. mer än nöjd:

-Jag har inget att klaga på, all potatis är redan skördad och kvaliteten är mycket bra på både vår fasta potatissort Birte och på Faxe som lämpar sig för mos, konstaterar Jan glatt och fortsätter:

-Jag köper ju också in potatis från andra odlare och de tongångar jag hört överlag är att årets säsong är riktigt bra.

Nina Nurmesniemi

 

26 september 2017 13:10