Såväl Gästrikland som Hälsingland prisades i Matverks riksfinal!

När riksfinalen för Sveriges största produktutvecklingstävling Matverk 2017 gick av stapeln i Nyköping, där alla landskapsfinalister ställdes mot varandra, blev det en framgång för såväl Gästrikland som Hälsingland. Gästriklands bidrag Siw's krämiga Foie de Poulet, en etiskt producerad kycklinglevermousse kammade hem en tredjeplats! Bakom den står Siw Persson från Ockelbo Kyckling och Martin Sonefors från Reco Meat. Motiveringen löd enligt följande:

- Man måsta våga lita på sin råvara och låta den ta plats! Det blir så tydligt i denna resurssmarta produkt. En marginaliserad råvara som är skickligt förädlad till en produkt som kommer att finna sin självklara plats på såväl frukostbordet som i gastronomins finrum.

Hälsinglands bidrag kammade hem ett hederspris! MatVerks marknadsjury prisade Hälsinge Hallåmis bidrag HallåMiburgare för sitt "aptitliga marknadsmaterial". Motiveringen löd enligt följande:

- Det gäller att kommunicera så att aptiten väcks. Det gäller att förstå sin marknad och sin målgrupp. Tydligt, inspirerande, snyggt och med en säljande story. HallåMiburgare från Hälsingland.

Bakom HallåMiburgaren står Karin Svensson, Erik Svensson, Ulrika Frisk, Hans Frisk, Stefan Sundvall och Annika Westman. När de tog hem vinsten i delfinalen som MatVärden arrangerade löd motiveringen så här:

- Marknaden efterfrågar fler vegetariska alternativ och de här färgglada, inbjudande biffarna, så välbalanserade och smakrika, har flera användningsområden. De är attraktiva för såväl dagligvaruhandel, restauranger och caféer som delidiskar och de kan erbjudas i både fryst och färsk form. Hallåmiburgaren har en tydlig koppling, med modern twist, till Hälsinglands ostarv.

Vi gratulerar såväl Ockelbo Kyckling/Reco Meat som Hälsinge Hallåmi och tror på fortsatta framgångar för dessa drivna företagare!

Nina Nurmesniemi

Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling som startar i de olika landskapen och avgörs i riksfinalen. Varje tävlande produkt är framtaget av ett lag och baseras på en regional råvara. Smaken bedöms av en smakjury och affärsplan samt förpackning av en marknadsjury. Juryns ordförande är Mathias Dahlgren som också är hedersordförande i Gastronomiska Samtal som arrangerar tävlingen.

29 mars 2017 13:37