Annika Sahlin är företagaren som tillsammans med sin man Esa driver Helsinge Sparris, Skale Skafferi och Söderala Bigård, i just Söderala, ca 8km väster om Söderhamn. Många känner till Annika för hennes sparris, det finns inte många som odlar sparris här i regionen:
-Så vitt vi vet så är jag den enda sparrisodlaren här i Hälsingland. I år var det en utmaning med sparrisen, det var ju så kallt att den först frös. Det var inte förrän 22 maj jag kunde börja skörda men det blev i alla fall en skörd!
Förutom sparris driver Annika upp tomater och gurka i växthus och på friland odlar hon sallat, lök, persilja, dill, bladkål av olika slag såsom svartkål, grönkål, spetskål och vitkål och därtill squash, kålrabbi, kålrötter, bönor, broccoli, bondbönor, morötter och rödbetor.
-Överlag har det varit en lite onormal säsong med en väldigt torr och kall försommar som gjorde att det var på vippen att alla grönsaker torkade bort. Lyckligtvis kom det sedan regn och nu har det tagit sig bra men allting kommer inte att hinna mogna. Skörden blir kanske sammantaget lite under det normala, hyfsad, berättar Annika.
På markerna runt omkring odlas förutom oljeväxter som förädlas till rybsolja även vetemjöl och gamla kulturspannmål som svedjeråg och naket korn; sädesslag som har högre näringsvärden och mer smak än de moderna sorterna.
-Naket korn odlades t.ex. redan på bronsåldern och var 1700-talets basföda, vi brukar kalla det för Nordens ris, berättar Annika och fortsätter:
-Svedjerågen kom hit till Sverige med finnarna. Den såddes vid midsommartid och man kunde skörda upp till 20 ggr utsädet så den gav verkligen lön för mödan. Svedjeråg har en fantastisk smak, den är lite sötare och passar jättebra i surdegsbak!
Maken Esa berättar dock att vädret i år håller på att ställa till det för skörden av spannmål:
-Ännu har det inte gått att börja skörda, det brinner faktiskt lite i knutarna! Det har regnat så att markerna är alldeles för blöta och det måste hinna torka upp lite först också.
Han är ändå inte nedslagen, honungssäsongen ser riktigt bra ut trots utmaningarna med vädret och kvalster:
- Kvalster är alltid ett problem när man håller på med detta men vi håller det hela i styr så gott vi kan och det kommer att bli en normal säsong, ungefär 400 kg honung blir det i år.
Annika förädlar en del av grönsakerna till marmelad och inläggningar som, tillsammans med den omtyckta sparrissoppan, nyskördade grönsaker och de olika spannmålssorterna, finns att inhandla i den egna gårdsbutiken. Den är öppen dagligen under säsong, 12.00-17.00, och i butiken råder självbetjäning.
-Det fungerar riktigt bra, folk är ärliga och det är ytterst sällan det förekommer svinn. Jag kommer nog dessutom att ha öppet längre än septembermånad ut, ifjol hade jag faktiskt öppet ända in i december.
Nina Nurmesniemi