Allt lättare för konsumenter att hitta och köpa lokalproducerad mat i länet

Det blir nu allt lättare för konsumenter att hitta och köpa den lokalproducerade maten. Ungefär samtidigt som MatVärden tog initiativet till att starta en första reko-ring i länet (Reko-ring Gästrikland) drog Micke Dilén från Diléns Saluhall tillsammans med Anne Eriksson från Bondenära igång sin webb-shop för lokalproducerade produkter.

Medan reko-ringen erbjuder alla slags lokalproducerade varor koncentrerar sig Micke och Annes företag helt och hållet på ekologiska sådana. Företaget och hemsidan heter Gästrike Kött men eftersom en expansion till Hälsingland är på gång kommer sidan att kompletteras med namnet Hälsinge Kött.

Producenterna drivkraften för Anne

Precis så som reko-ringen gynnar producenten/förädlaren gör även online-handeln det:

-Målet är att tillhandahålla en försäljningsplats för producenterna där de kan få tillbaka mer pengar än vad de får i den vanliga butikshandeln, berättar Anne Eriksson och fortsätter:

-Jag månar om att de producenter vi har får avsättning för sina produkter och att de får så mycket som möjligt av pengarna utan fördyrande mellanhänder. Vi vill ha små marginaler för deras skull och jag vill att vi ska få ännu flera som producerar lokalt kött och andra varor!

Och hur fungerar då webb-shopen?

-För konsumenten är det väldigt lätt; man kan beställa alla slags olika kategorier av lokalproducerade varor med en enda betalning och sedan hämtar man dem på ett enda ställe. Jag håller koll på utbudet och vet vad som finns att tillgå och uppdaterar vår hemsida.

Anne Eriksson till höger månar om de lokala producenterna. Här med Åsa Lindgren från Åsas Ost i Storvik.

Micke Dilén berättar om bakgrunden till samarbetet om webb-shopen:

-Vi på Diléns Saluhall har länge känt att vi vill nå ut till en bredare konsumentgrupp än den vi har idag och vi har därför i omgångar funderat på en online-försäljning men vi har själva inte haft kapacitet och tid till detta. Genom samarbetet med Anne har det nu blivit möjligt och nu efter julruschen sätter vi igång på allvar!

Flera utlämningsställen, varorna inom några dagar

När det gäller reko-ringen gör man sin beställning på förhand via Facebook, hämtar sina varor på ett utlämningsställe och betalar genom t.ex. swish. Reko-ring Gästrikland har utlämning ungefär 2 ggr i månaden (nästa gång är för övrigt torsdagen den 1 februari). Online-försäljningen påminner mycket om reko-ringens koncept genom att man beställer via hemsidan men sedan finns det ett flertal utlämningsställen att välja mellan, i nuläget fyra i Gästrikland och två som planeras i Hälsingland, och man kan hämta sina produkter en gång i veckan, på torsdagar.

Micke Dilén driver Diléns Saluhall i Valbo, leder kurser i bl.a. korvtillverkning, deltar i tävlingar som SM i Mathantverk och har nu expanderat med en webb-shop för lokalproducerade, ekologiska varor.

Betalfunktionen smidig för konsumenten

Micke Dilén lyfter upp betalningslösningen som en stor fördel med hemsidan:

-Betalfunktionen är en riktigt bra grej; det ska vara enkelt och bekvämt för kunderna så du betalar i förskott via hemsidan och sedan hämtar du bara din leverans, packad och klar, vid utlämningsplatsen.

Det har ju funnits liknande försök tidigare som runnit ut i sanden då det varit svårt att få lönsamhet, hur ska ni arbeta för att göra det här framgångsrikt?

Många framgångsfaktorer

-En nyckelfaktor är samarbetet med många olika aktörer; så länge man kan erbjuda ren, närproducerad, ekologisk mat och har en bra djurhållning är man välkommen med och ett brett utbud är toppen för konsumenten. En annan framgångsfaktor är att vi erbjuder många olika utlämningsställen så att det alltid finns ett ställe relativt nära kunden när denne vill hämta sina varor. Ledtiderna är dessutom korta, du gör din beställning via hemsidan och inom några dagar kan du hämta dina produkter.

Hälsinglands olika ostkakor kan komma att ingå i webb-shopens utbud.

Gästrikland + Hälsingland = Fördel

Micke lyfter också upp fördelen med ett stort geografiskt område:

-I Hälsingland har vi många bra kontakter och samarbetspartners och därför är det naturligt att inkludera det området i vårt erbjudande. Det känns fantastiskt att en liten producent med en enda åktur kan nå ut brett i såväl Hälsingland som Gästrikland via oss. Dessutom lånar vi ut vår marknadsplats till producenter gratis, t.ex. till någon som vill sälja köttlådor. Då kan producenten smidigt marknadsföra sig och använda betaltjänsten på vår hemsida och sedan lämna sina köttlådor hos oss istället för att åka ut till många olika kunder. Vi ser till att produkterna kommer dit de ska.

Diléns saluhalls prisbelönta korv finns i utbudet i webb-shopen.

Restauranger utgör en kundgrupp

För Diléns Saluhall innebär online-handeln även att man kan ta hand om och erbjuda unika partier lokalproducerade varor:

-Den här försäljningsplatsen gör att vi kan ta hand om de unika partier kött eller mindre uppsättningar djur som vi annars inte hade haft avsättning för. Det som inte ryms inom ramen för Diléns saluhalls utbud kan passa perfekt att sälja via hemsidan och jag tänker mig att även t.ex. restauranger kan hitta fina produkter hos oss, avslutar Micke.

Nina Nurmesniemi

 

23 januari 2018 11:58