- Vi gör den bästa ostkakan!

Årets Hälsingeostkaka 2017 är korad!

MatVärdens initiativ att under Hälsingegårdsdagarna kora Årets Hälsingeostkaka har tagits mycket väl emot. Många ostkakemakare ställer upp i tävlingen och mer eller mindre kända och mycket duktiga personer har tagit sig an det viktiga juryarbetet som ett hedersuppdrag, och inte minst har publiken strömmat till.  I år hölls tävlingen på Ystegårn i Hillsta, Forsa och spänningen var stor när juryns ordförande, kocken och krögaren Malin Söderström, berättade om vem som vunnit: Linda Mood från Smedsgårdens delikatesser i Näsviken!

-Det känns så skitkuuul! Jag och mamma vet ju att vi gör den bästa ostkakan men att få det bekräftat så här, det känns så stort!

Vad är då hemligheten bakom er succéostkaka?

-Dels det att vi gör den på vår egen mjölk som håller en bra kvalitet men säkerligen är det receptet och exakt hur man gör den som är det mest avgörande. Farmor lärde ju min mamma hur man gör ostkaka och hon har i sin tur lärt mig. De flesta gör ju Hälsingeostkaka på ungefär liknande ingredienser, en del har ägg i vilket vi inte har, men sedan är det nog handlaget som skiljer sig åt. Det finns vissa avgörande moment och knep att ta till, t.ex. så får man inte röra för fort för då blir massan grynigare men det får inte heller gå för sakta… På samma sätt kan det vara avgörande exakt hur man häller av och hur man sedan gräddar sin ostkaka.

Många varianter av ostkaka

Linda Mood gillar att jobba kreativt och har t.ex. tillsammans med paret Henrik och Jen Rugolo på Frägsta Kulturgård tagit fram olika vidareutvecklade varianter av ostkaka; grön pestoostkaka med salt, vitlök, timjan, rosmarin och basilika, en röd-orange ostkaka med chili, salt, cayenne och sambal oelek samt en lila, söt efterrättsvariant med olivmarmelad i.

För den som vill smaka på Lindas Hälsingeostkaka gäller det att ta sig till serveringen på Bjuråkers forngård, till Delsbostämman eller till Frägsta kulturgård i Näsviken. Det finns dock en hel del andra ostkakor att ta del av ute i bygderna, däribland de två varianterna som kammade hem andra och tredje platsen: Carolina Halvarsson från Stamnäs och Ulla Nylander från Nirsgårds, Kalvhaga i Näsviken.

En erfaren Jury

Tävlingsledare för Årets Hälsingeostkaka 2017 var, precis som ifjol, Hélène Westelius från MatVärdens styrelse.
I juryn satt Malin Söderström (ordförande), Visit Glada Hudiks VD Per Hjärpsgård, Marcus Westh, finalist i Årets Kock 2015 och idag kock på Månses Design och den mest långväga jurymedlemmen kom från Stockholm, Christina Möller, känd för att under närmare 50 år ha jobbat med mat i olika sammanhang och numera är hon bland annat ständig sekreterare i Gastronomiska och Måltidsakademiens vänner, ledamot i KSLA, ordförande i Gastronomiska Samtal och ledamot i Surströmmingsakademien.

Marcus Westh, Christina Möller, Malin Söderström & Per Hjärpsgård

Ökande intresse för Hälsingeostkaka

Linda Elverstig, MatVärden, kommenterade dagen så här:

- Det är roligt att se att intresset för Hälsingeostkaka ökar och särskilt bland yngre! Många vill smaka och uppleva det som är speciellt just för Hälsingland, och eftersom Hälsingeostkakan är unik för landskapet så vill vi ju såklart att den ska bli mer känd för fler. Därför blir vi glada när så många sluter upp och tävlar och visar på mångfalden. Jag tror också att de som är med tycker att det är roligt att träffas och utbyta erfarenheter, jämföra olika varianter under tillverkningen o.s.v. De som gör ostkaka är våra riktiga mathjältar och kulturbärare!

Hélène Westelius och Linda Elverstig från MatVärden

Ostkakan tar sig nya serveringsformer

- Många vill äta ostkaka på det traditionella sättet med saftsås eller sylt & grädde och det är ju så den oftast serveras på olika evenemang och på stämmor och hembygdsgårdar, men vi ser nu också en trend i att många börjar exprementera. I helgen t.ex. så serverade Emil Oldmark och Josefin Mörk på Ystegårns café & bistro en stekt ostkaka som förrätt, med löjrom, rödlök och gräddfil.  Även Tevsjö Destilleri tar ut svängarna och serverar friterad ostkaka med punschglass! Det är bra tycker jag eftersom man förr åt ostkaka inte bara som dessert utan även kall på smörgås m.m. Matarvet utvecklas med tiden och jag tror på många nya kreativa kombinationer på caféer och restauranger, avslutar Linda.

Vi på MatVärden vill passa på att tacka Ystegårn Café & Bistro för att vi fick genomföra tävlingen hos dem, och än en gång gratulera vinnaren Linda Mood!

Nina Nurmesniemi

29 maj 2017 14:03