Kul med branschmässa för lokalproducerat!

Ja, mässan Svenska Smaker Gävleborg som ordnades i Gasklockeområdet i Gävle 4-6 september hade fokus på länets lokala producenter och det uppskattades av många. Ett 40-tal producenter ställde ut och många sålde bra och/eller knöt nya kontakter. 

Monica Björklund från Jarse Mål var sprudlande entusiastisk:

-Det var en jättebra mässa! Dels sålde jag bra men den största behållningen för min del var nog att jag fick träffa så många andra producenter. Jag har nya smarbetspartners inför framtiden och så har jag fått jättemånga nya idéer som jag vill förverkliga!

Jonas Larsson från Tevsjö Destilleri var en av dem som hoppas att den tid och kraft företaget lade på mässdagarna ska ge utdelning i förlängningen.

-Inför framtida liknande evenemang hoppas jag att man från arrangörssidan satsar på ett ännu mer kompakt utställningsområde och ett 2-dagars arrangemang istället för tre men jag känner mig nöjd, jag tror att det här kan leda till någonting positivt för vårt företag.

Elin Bernhardsson från Bernhardssons gårdskött kände sig trött men nöjd över helgen i gasklockorna:

-Det flöt på bra! Lördagen var mer intensiv än fredag och söndag och jag har nått ut till nya kunder och fått marknadsföra vårt företag. För mig är det inte försäljningen under själva mässdagarna som är det viktigaste utan det långsiktiga marknadsföringsarbetet och jag har hämtat hem det redan med t.ex. nya uppbokningar av våra köttlådor!

Sommelieren Leena Jansson hade dels en pop-up föreläsning om svenska drycker och kryddningens magi och dels vinprovningar. Hon kände sig glad och nöjd:

-Det var jättekul, det är roligt att intresset för just kryddningen av drycker är så stort! Jag tror att besökarna var nöjda med min insats och att det kanske leder till nya föreläsningar och vinprovningar.

Föreningen Matvärden, som förutom att stå för föreläsningsprogrammet demonstrerade också de mobila produktionsköken, d.v.s. flyttbara vagnar med godkänd utrustning och miljö för att göra t.ex. chark- och mejeriprodukter som korv och ost. Redan har nya förfrågningar om möjligheten att hyra en vagn för att testa på förädling kommit in. Roligt med nya matföretagare tycker vi på MatVärden!

Nina Nurmesniemi

 

7 september 2015 11:43