SM Utomhusmatlagning - deltävling Färnebofjärden

SM Utomhusmatlagning - deltävling Färnebofjärden

Var med och tävla i utomhusmatlagning!

Vår deltävling i SM i utomhusmatlagning avgörs i natursköna Gysinge naturreservat, på ön Granön, ett stenkast från Gysinge Bruk. Vilket lag vinner och får tävla i finalen på Billingen Skövde i maj 2023? Kanske är det du och dina lagkamrater?

Granön är en tillgänglig del av Gysinge naturreservat och fungerade under Gysinges brukstid som en engelsk park. Många europeiska trädslag planterades i parken, och längs med öns naturstig kan du idag se och läsa mer om träden. Du kan även lyssna, via en QR-kod, på inspelningar om träden.

Stora delar av ursprungliga Gysinge naturreservat ingår idag i intilliggande Färnebofjärdens nationalpark. Sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar här en mosaik av speciella miljöer, och ger reservats- och nationalparksbesökaren oförglömliga upplevelser. De periodiska översvämningarna sätter en stark prägel på området, och är viktiga för älvängar och lövskogar.

Många besöker Gysingeområdets natur för att vandra, fiska eller paddla.

Bra att veta

Deltävlingen i SM i utomhusmatlagning äger rum söndagen den 25 september på Granön, som är belägen mitt i Gysingeforsarna, mellan Gysinge Bruk och Mattön. Samma dag hålls även Gysinge Höstmarknad, vilken alltid lockar många besökare. Här hittar du närområdets lokala delikatesser från duktiga mathantverkare. Inne i naturum Färnebofjärden kan du denna dag passa på att få dina äpplen sortbestämda.

I Gysinge finns också flera små butiker, galleri, café, matserveringar och övernattningsmöjligheter. Mellan bruket och tävlingsområdet är det endast cirka 400 meter, så du tar dig lätt mellan den rykande utomhusmatlagningen och allt annat som Gysinge har att erbjuda.

Gysinge är ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet och idag en plats för utställningar, byggnadsvård, konferenser och äventyr i naturen. Som besökare i Gysinge, Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark får du avnjuta både kultur- och naturupplevelser.

 

Lagen

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter och deras produkter.

SÅ GÅR DET TILL:

SM i utomhusmatlagning är en lagtävling och går ut på att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån en råvarulista där råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter och anpassas utifrån årstid.

Innan tävlingen startar hålls en obligatorisk tävlingsgenomgång för samtliga lag, sker cirka 30 minuter innan första laget startar. Därefter startar ett lag åt gången med 15 minuters mellanrum. 

TÄVLINGSREGLER | All utrustning som deltagarna ska använda måste bli godkänd innan tävlingstiden börjar. Varje lag står för sina egna redskap. För mycket redskap tillåts inte då redskapen inte ska vara avgörande för resultatet, det är kunskapen som ska sättas på prov. Se godkänd lista på redskap >>

Övrig utrustning tillhandahålles av tävlingsorganisationen och består av en Muurikka 48 cm, en Muurikka Paella 40 cm och en Muurikka kastrull 4,6 L. All mat serveras på takspån, palmbladstallrikar eller annan kreativ lösning. Utrustningen som gäller för matlagningen ska användas av alla lag. Trangiakök med tillhörande sprit finns att nyttja samt några extra takspån som kan användas som mindre skärbrädor. Plasthinkar finns att låna på plats. Varje lag får färskvatten i dunk till sin tilldelade station. Påfyllning av dessa ansvarar deltagarna själva för under tävlingen. Hygien- och rengöringsutrustning kommer att finnas. Ved till eldarna finns på plats.

I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert som ska tillagas till sex stycken normalportioner varav tre portioner ska serveras till domarna. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt ur råvarukorgen. Samtliga råvaror behöver inte ingå i menyn. Deltagarna plockar på plats till sig de mängder råvaror de behöver till sin meny eller får en färdig korg beroende på tävlingsort. Som deltagare får man inte ta med något förberett, all mat ska tillagas på plats. Viss råvara är begränsad till 600 gram. Tävlande lag kan också under tävlingens gång nyttja naturen runt om tävlingsområdet inom ramen för allemansrätten.
 

OM TÄVLINGEN | Att delta i SM i utomhusmatlagning kostar 1 000 kronor inkl. moms per lag och debiteras av respektive tävlingsort. Antalet deltagande lag är begränsat och det är först till kvarn som gäller. 

En jury bedömer smak, presentation, komposition, mise en place, hygien, handlag och ekonomi/svinn och användande av naturen. Smak har ett högre omräkningstal. De lägger också vikt på känslan av eld och utomhus.Vid tidsfördröjning sker poängavdrag.

Branschriktlinjer för utomhusmatlagning finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida.

Under dagen kommer mycket roligt att hända i området kring Gysinge. Bland annat en höstmarknad med lokala produkter. 

 

 

 

När

Datum och tid
Börjar: 25 september 2022 09:00
Slutar: 25 september 2022 17:00

Anmälan

Vill du vara med och tävla?

Anmäl dig och ditt lag här!

 

Frågor om Färnebofjärdens deltävling?
Nanna Jan-Ers, MatVärden Gävleborg
nanna@matvarden.se
070 67 26 385