Hälsingeostkaka - vårt unika matarv

Hälsingeostkaka - vårt unika matarv

Tillsammans med Hembygdsgården och Ljusdals Hembygdsförening vill vi bjuda in till en dag i Hälsingeostkakans tecken.
En inspirationsdag som handlar om vårt unika matarv och hur vi kan föra det vidare. Både mejerister och privatpersoner är viktiga och det är spännande att se de lokala variationerna i Hälsingland. 

Martin Ragnar, ingenjör, forskare och författare besöker oss för att berätta om arbetet vi gör tillsammans om att märka Hälsingeostkakan med den internationella märkningen SUB, det avser att skydda produkter från att exploateras. Läs om märkningarna här
Martin har många strängar på sin gastronomiska lyra och för oss kommer han att prata om mjölk och mjölkmat. 

MatVärden kommer att prata om hur vi jobbar för att få in Hälsingeostkaka på fler restauranger och andra typer av serveringar, event m.m.

Sofia Pallars Lindström från Jarseost berättar om att ta över och utveckla ett mejeri. Jarseost startades av hennes mamma och nu driver hon mejeriet tillsammans med Åsa Malmström.

I restaurangen, Hembygdsgården, signerat Robert Pettersson, serveras Jarseost Hälsingeostkaka och denna dag även klassisk pärgröt med fläsk. Här kan du också köpa hem ostkaka.

Ljusdals Hembygdsförening öppnar gårdar så man kan gå in och titta. De serverar även kolbullar och har tunnbrödsstugan öppen. 

Vill du bidra med dina tankar, recept, anekdoter om Hälsingeostkaka. Varmt välkommen att delta i samtal denna dag. Gör du själv Hälsingeostkaka och vill ta med den till showbordet vi dukar upp så vore det jätteroligt. Anmäl detta gärna i förväg så får du förtur till föreläsningarna. 

Då det fortfarande är restriktioner och vi vill genomföra ett coronasäkert evenemang så kan vi bara släppa in 20 -25 st personer i föreläsningsrummet. Så det blir först till kvarn.

 

Dagens program
11.00 - MatVärden inleder dagen 
11.30 - Sofia Pallars Lindström berättar om att ta över och utveckla mejeriet Jarseost.

12.00 - (Lunch) Ostkakeservering, pärgröt, kolbullar finns att handla.
13.00-13.45 Martin Ragnar berättar om mjölk och mjölkmat samt kort om SUB-märkning.
14.00-15.00
Samtal mellan mejerister och publik- att föra matarvet vidare. Marie Lodstedt Nyman, Föne Ostkakeri och Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri är på plats.

Arrangemanget är den del av Kulturarvsdagarna  / Riksantikvarieämbetet
 

När

Datum och tid
Börjar: 11 september 2021 11:00
Slutar: 11 september 2021 15:00

Anmälan

Linda Elverstig
MatVärden
linda@matvarden.se
070 593 65 32