Hälsingeostkaka - en inspiration- & kunskapdag hos Systrarnas i SUND

Hälsingeostkaka - en inspiration- & kunskapdag hos Systrarnas i SUND

Vi fortsätter att hylla matarvet i Hälsingland genom att på olika sätt sprida kunskap om den för landskapet så älskade Hälsingeostkakan.
Varför är den inte lika känd som den småländska? Kanske beror det på att vi inte har någon stor fabrik som den småländska varianten.
Här tillverkas den oftast i hemmen. Men i Hälsingland finns också flera små mejerier som säljer direkt till kunder i sina gårdsbutiker eller till restauranger och vanliga matbutiker.
Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri,  är på plats i SUND på söndagen och säljer sin ostkaka och berättar om sin verksamhet. 
Recepten på Hälsingeostkaka går ofta i arv och man önskar den serverad precis som man alltid ätit den, som mormor, farmor, mamma eller en granne serverat den. Vissa vill ha den under en sjö av saftsås andra med grädde och sylt. Vissa vill steka den i smör men vanligast är att den värms i en form med lite grädde runt om. Längre tillbaka åt man ostkakan i hela måltidsordningen. Kall på smörgås, till sill och strömming. Helt enkelt som ett tillbehör på ett smörgåsbord. 

När vi nu hyllar Hälsingeostkakan hos kocken Malin Söderström och hennes syster Anna, som har sin nya restaurang i Sund utanför Söderhamn den 11 september, så kan du köpa med dig  ostkaka och uppleva olika typer av serveringar i restaurangen.  Både traditionella och innovativa serveringar utlovas. Hälsingeostkakan med sin milda smak av mjölk och lite gnissliga konsistens går att variera och servera på många sätt!

I salen på gården kommer vi att ha samtal kring matarvet och varför det är så viktigt att recept går i arv och att kunskapen kring att göra ost och ostkaka bevaras. Vi berättar också om att en ansökan ligger inne för att få Hälsingeostkakan märkt med  SUB märkning- för  internationellt skydd. Vi berättar om varför och om den processen.

Viola Adamsson är med under dagen och säljer sin populära bok Smakarv Hälsingland : tradition & trend 

Även försäljning av nybakat mjukt tunnbröd i gårdens bagarstuga under dagen. 

Samtal kring bordet kl 11.30-12.00 och 13.00-13.00 (ca 20 platser i salen, först till kvarn. Ingen anmälan)
 

Varmt välkomna till SUND 
Adress: Norrala-Sund 446
82691 Söderhamn

Detta arrangemang är en del av Riksantikvarieämbetets kulturarvsdagar.
Läs mer om det här.

När

Datum och tid
Börjar: 11 september 2022 11:00
Slutar: 11 september 2022 16:00

Anmälan

Matprat om matarvet och Hälsingeostkakan kring bordet i salen.
kl 11.30-12.00 och 13.00-13.30 (ca 20 platser i salen, först till kvarn. Ingen anmälan)

 

Adress: Norrala-Sund 446
82691 Söderhamn

Kontakt :

Linda Elverstig
MatVärden

linda@matvarden.se
Tel: 070 593 65 32