Deltävling SM i Utomhusmatlagning

Deltävling SM i Utomhusmatlagning

Tävlingen där matlagningsintresserade får sätta sina kunskaper på prov när de ställs inför en utmaning utöver det vanliga!

SM i utomhusmatlagning vill lyfta intresset för utomhusmatlagning och uteliv samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter och deras produkter.

SÅ GÅR DET TILL | SM i utomhusmatlagning är en lagtävling och går ut på att tillaga en trerätters meny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök. Ett lag består av 2-3 deltagare som har 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt utifrån en råvarulista där råvarorna kommer från lokala livsmedelsproducenter och anpassas utifrån årstid.

Innan tävlingen startar hålls en obligatorisk tävlingsgenomgång för samtliga lag, sker cirka 30 minuter innan första laget startar. Därefter startar ett lag åt gången med 15 minuters mellanrum. 

TÄVLINGSREGLER | All utrustning som deltagarna ska använda måste bli godkänd innan tävlingstiden börjar. Varje lag står för sina egna redskap. För mycket redskap tillåts inte då redskapen inte ska vara avgörande för resultatet, det är kunskapen som ska sättas på prov. Se godkänd lista på redskap >>

Övrig utrustning tillhandahålles av tävlingsorganisationen och består av en Muurikka 48 cm, en Muurikka Paella 40 cm och en Muurikka kastrull 4,6 L. All mat serveras på takspån, palmbladstallrikar eller annan kreativ lösning. Utrustningen som gäller för matlagningen ska användas av alla lag. Trangiakök med tillhörande sprit finns att nyttja samt några extra takspån som kan användas som mindre skärbrädor. Plasthinkar finns att låna på plats. Varje lag får färskvatten i dunk till sin tilldelade station. Påfyllning av dessa ansvarar deltagarna själva för under tävlingen. Hygien- och rengöringsutrustning kommer att finnas. Ved till eldarna finns på plats.

I menyn ingår förrätt, varmrätt och dessert som ska tillagas till sex stycken normalportioner varav tre portioner ska serveras till domarna. De tävlande komponerar sin meny och får välja fritt ur råvarukorgen. Samtliga råvaror behöver inte ingå i menyn. Deltagarna plockar på plats till sig de mängder råvaror de behöver till sin meny eller får en färdig korg beroende på tävlingsort. Som deltagare får man inte ta med något förberett, all mat ska tillagas på plats. Viss råvara är begränsad till 600 gram. Tävlande lag kan också under tävlingens gång nyttja naturen runt om tävlingsområdet inom ramen för allemansrätten.
 

OM TÄVLINGEN | Att delta i SM i utomhusmatlagning kostar 1 000 kronor inkl. moms per lag och debiteras av respektive tävlingsort. Antalet deltagande lag är begränsat och det är först till kvarn som gäller. Anmälan sker via denna webbsida. Läs mer om deltävlingsorterna och anmäl dig här>>

En jury bedömer smak, presentation, komposition, mise en place, hygien, handlag och ekonomi/svinn och användande av naturen. Smak har ett högre omräkningstal. De lägger också vikt på känslan av eld och utomhus.Vid tidsfördröjning sker poängavdrag.

Branschriktlinjer för utomhusmatlagning finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida.

Under dagen kommer mycket roligt att hända i området kring Gysinge. Bland annat en höstmarknad med lokala produkter. Vi uppdaterar dessa arrangemang löpande.

Vinnaren går vidare till finalen i SKÖVDE våren 2022. 

Ladda ner inbjudan/pdf nedan:

Mer information

När

Datum och tid
Börjar: 26 september 2021 11:00
Slutar: 26 september 2021 15:00

Anmälan

Allt om tävlingen!

Deltävling Färnebofjärdens Nationalpark

ANMÄLAN FÖR LAG ÄR NU STÄNGD

Frågor om Färnebofjärdens deltävling?
Linda Elverstig, MatVärden Gävleborg
linda@matvarden.se
070-593 65 32

Deltävlingen arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg, Färnebofjärdens Nationalpark och MatVärden.
Den nationella tävlingen, finalen, går av stapeln i Skövde 2022 och arrangeras av Next Skövde.